Rizoto s hubami a flambovanými kuracími pečienkami
Suroviny
- 2 lyžice masla Pilos
- 5 lyžíc extra panenského olivového oleja Primadonna
- 1 väčšia cibuľa
- 100 g šampiňónov
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- 1 hrsť čerstvého rozmarínu
- 200 g ryže Arborio Italiamo
- 100 ml bieleho suchého vína
- 600 ml kuracieho vývaru
- 200 g kuracích pečienok
- 40 ml brandy
- 2 lyžice krémového balzamika Italiamo
- 30 g parmezánu Parmigiano Reggiano Milbona
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
- 1 hrsť čerstvej bazalky
Potrebujeme
panvicu
POSTUP
Do hrnca vložíme 1 lyžicu masla a 2 lyžice oleja. Dosklovita orestujeme nakrájanú ½ cibule a prisypeme štvrtinky nakrájaných šampiňónov. Ochutíme soľou, korením a vetvičkami rozmarínu. Krátko orestujeme a pridáme suchú ryžu. Zalejeme bielym vínom, krátko povaríme a podlejeme vývarom.
Na miernom ohni varíme, kým bude ryža uvarená „al dente“ a podľa potreby počas varenia podlievame vývarom. V panvici s 2 lyžicami rozohriateho olivového oleja orestujeme pásiky z ½ cibule a vetvičku rozmarínu. Pridáme očistené pečienky, osolíme, okoreníme a opečieme z oboch strán. Následne prilejeme brandy, zapálime a oflambujeme.
Keď plameň dohorí, ochutíme balzamikom, časťou nasekanej petržlenovej vňate, stiahneme z ohňa a necháme krátko dôjsť.
Do hotového rizota pridáme 1 lyžicu masla, strúhaný parmezán (alebo hobliny) a zvyšnú časť nasekanej petržlenovej vňate. Premiešame, kým sa maslo so syrom rozpustí, vypneme plameň a necháme približne 2 minúty odpočinúť.
Servírovanie
Porciu rizota servírujeme v hlbokom tanieri, pridáme flambované kuracie pečienky, pokvapkáme olejom, posypeme zvyšným syrom a ozdobíme lístkami bazalky.