Zemiakové gnocchi s bryndzou a šunkou
- 125 g bryndze
- 100 g delikatesnej varenej šunky Dulano
- 300 g zemiakov (najlepšie múčnych)
- soľ Belbake
- 1 žĺtok
- 1 vajce
- 100 g hrubej múky Belbake
- 200 g čerstvej červenej repy
- 1 malá cibuľa
- rastlinný olej Promienna
- 2 lyžičky červeného vínneho octu Acentino
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvá pažítka
Potrebujeme
- sitko
- strúhadlo alebo lis na zemiaky
- dosku na vaľkanie
Zemiakové gnocchi
Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode domäkka, scedíme a necháme trochu vychladnúť. Potom ich ošúpeme, prepasírujeme (alebo najemno postrúhame) do misky. Osolíme, pridáme 1 žĺtok a 1 celé vajce. Hmotu premiešame a podľa potreby prisypeme hrubú múku. Znova zamiešame a vzniknuté cesto vypracujeme rukami na pomúčenej doske. Cesto je potrebné vypracovať rýchlo, aby príliš nezmäklo. Rozdelíme ho na polovicu a vytvarujeme tenké valce, ktoré nakrájame na menšie kúsky. Z nich vytvoríme guľôčky s priemerom asi 2 cm. Pomocou vidličky tvarujeme gnocchi – guľôčku zľahka pritlačíme na koniec vidličky a zrolujeme do tvaru gnocchi. Takto pripravené gnocchi varíme v osolenej vriacej vode asi 3 – 4 minúty. Potom scedíme (trochu vody si odložíme na omáčku).
Marinovaná červená repa
Čerstvú červenú repu varíme v šupke v osolenej vode asi 30 – 40 minút domäkka. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme na panvici na rozpálenom rastlinnom oleji. Pridáme nakrájanú červenú repu a polejeme trochou červeného vínneho octu. Osolíme, okoreníme a ocot necháme zredukovať.
Gnocchi s bryndzou a šunkou
Vo veľkej hlbokej panvici rozpustíme bryndzu v troche vody z gnocchi (asi 2 lyžice). Pridáme scedené gnocchi. Keď sa gnocchi s bryndzou spoja, pridáme na kocky nakrájanú šunku. Ak omáčka príliš zhustne, zriedime ju podľa potreby vodou, v ktorej sa varili gnocchi.
Servírovanie
Na hlboký tanier naservírujeme zemiakové gnocchi s bryndzou a šunkou. Navrch dáme červenú repu a posypeme najemno nasekanou pažítkou.