Špíz s kuracím mäsom a hubami
- 1 kg kuracích stehenných rezňov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý rozmarín
- 100 g Schwarzwaldskej šunky Dulano Selection
- 4 menšie červené cibule alebo 6 šalotiek
- 200 g hlivy kotúčovej
- olivový olej Primadonna
- 100 ml suchého bieleho vína
- 150 g masla
- 1 kg zemiakov
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Potrebujeme
- drevené špajdle
- šľahací mixér
- plech
Kuracie špízy
Umyté a osušené stehenné rezne rozdelíme na menšie kúsky. Ochutíme ich soľou, čiernym korením a nadrobno nasekaným rozmarínom. Každý kúsok mäsa obalíme plátkom Schwarzwaldskej šunky. Očistenú hlivu kotúčovú nakrájame na väčšie kúsky a cibuľu na štvrtinky. Suroviny napichujeme striedavo na špajdle, ktoré sme predtým namočili do studenej vody aspoň na 1 hodinu.
Špízy opekáme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja zo všetkých stranách dozlatista. Potom podlejeme približne 70 ml vína a počkáme, kým sa odparí alkohol (môžeme aj flambovať). Špízy preložíme na plech a do panvice pridáme 50 g masla a zvyšné víno. Počkáme, kým sa maslo rozpustí. Špízy prelejeme maslovo-vínovou šťavou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 7 minút.
Zemiakové pyré
Umyté a očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a varíme pod pokrievkou v osolenej vode domäkka. Medzitým si v menšom hrnci rozpustíme 100 g masla v 50 ml olivového oleja. V šľahacom mixéri rozmixujeme scedené uvarené zemiaky a rozpustené maslo s olivovým olejom na hladkú kašu.
Servírovanie
Na tanier pridáme špíz s kuracím mäsom, prelejeme maslovo-vínovou omáčkou a vedľa naservírujeme porciu zemiakovej kaše. Jedlo pokvapkáme olivovým olejom a posypeme nahrubo nasekanou petržlenovou vňaťou.