Punčové rezy
Korpus
- 10 vajíčok
- 400 g práškového cukru Belbake
- 200 ml mlieka Pilos
- 200 ml slnečnicového oleja Vita D'or
- 500 g polohrubej múky Belbake
- 20 g kypriaceho prášku
- 1 lyžička soli Belbake
Punč
- 400 ml červeného vína
- 180 g kryštálového cukru Belbake
- 400 ml čerstvej pomarančovej šťavy Solevita
- šťava z 3 citrónov
- 150 g čerstvých alebo mrazených malín
- 80 ml tuzemáku Alliance
- kôra z 1 citróna a 1 pomaranča
- 4 celé škorice
Poleva
- 300 g práškového cukru Belbake
- 3 lyžice punču (30 ml)
- 3 lyžice citrónovej šťavy (30 ml)
Ešte budeme potrebovať
- 250 g malinového džemu
- čerstvé ovocie na ozdobenie
POSTUP
POTREBUJEME
- šľahací mixér
- 2 formy na pečenie (20 x 20 cm)
- papier na pečenie
- sitko
Korpus
Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho miešania opatrne prilejeme olej a mlieko. Prisypeme preosiatu múku s práškom do pečiva a pár ťahmi spojíme. Cesto rovnomerne rozdelíme do foriem vystlatých papierom na pečenie. Pečieme pri 180°C približne 30 minút.
TIP: Cesto počas pečenia kontrolujeme špajdľou.
Punč
Všetky ingrediencie dáme spolu do hrnca a varíme asi 30 minút, kým sa cukor rozpustí a chute sa spoja. Uvarený punč necháme vychladnúť.
TIP: Do punču môžeme pridať aj klinčeky.
Punčové rezy
Upečené a vychladnuté korpusy vodorovne prerežeme na polovice, aby sme dostali 4 pláty cesta. Spodný korpus potrieme džemom a uložíme na neho druhý korpus. Na druhý korpus nalejeme polovicou vychladnutého punču. Potrieme džemom a uložíme ďalší korpus. Nalejeme naň zvyšok punču (3 lyžice si odložíme do polevy), potrieme džemom a uložíme posledný korpus.
TIP: Iba ak cesto vsiakne celý punč, bude koláčik šťavnatý. Ak sa punč naraz nevpije, nalievame ho postupne.
Koláč zaťažíme (napr. celým balením cukru) a necháme cez noc odstáť v chladničke.
TIP: Zaťažením sa vrstvy koláča lepšie spoja a nebudú sa pri krájaní oddeľovať.
Na druhý deň koláč vyberieme z formy. Cukor, citrónovú šťavu a punč, ktorý sme si predtým odložili, vymiešame na hladkú lesklú polevu. Ak je príliš hustá, môžeme priliať vodu. Polevu nalejeme na koláč, uhladíme a dáme zachladiť do chladničky. Keď stuhne, dozdobíme koláč čerstvým ovocím.