Jablkový tart so snehom
Suroviny
- 1 sladené kondenzované mlieko Pilos uvarené na karamel
Cesto
- 300 g hladkej múky Belbake
- 100 g práškového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 200 g studeného masla Pilos
- 2 žĺtky
Náplň
- 1 kg ošúpaných a na kocky pokrájaných jabĺk
- šťava z 1 citróna
- 50 g trstinového cukru Belbake
- 80 ml vody
- 50 g sušených hrozienok Belbake
- 1 lyžička mletej škorice Kania
Sneh
- 200 g bielkov
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- kôra z 1 citróna
Čas odstátia: 3 hodiny
Potrebujeme
robot s nadstavcom lopatka a metlička, papier na pečenie, okrúhlu tartovú formu s vyberateľným dnom a s priemerom 25 cm, suchú fazuľu ale ryžu, flambovaciu pištoľ, strúhadlo
POSTUP
Ideálne deň vopred plechovku kondenzovaného mlieka vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme približne 2 – 2,5 hodiny. Kondenzované mlieko sa varením premení na hustú karamelovú hmotu, ktorú necháme dôkladne vychladnúť.
Cesto
V robote s nadstavcom lopatka vypracujeme mrveničku zmiešaním sypkých surovín a na menšie kúsky nakrájaného studeného masla. Pridáme žĺtky a miešame do spojenia. Cesto zabalíme do papiera a necháme aspoň 3 hodiny odpočinúť v chladničke.
Potom ho rozvaľkáme do kruhu a vložíme do formy. Okraje povtláčame a prebytočné cesto zrežeme.
Tip: Prebytočné cesto nevyhadzujeme, môžeme si z neho upiecť sušienky.
Cesto poprepichujeme vidličkou, prikryjeme pokrčeným papierom na pečenie a zaťažíme (napr. fazuľou alebo ryžou). Pečieme 12 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte asi 10 minút. Upečený tart necháme vychladnúť vo forme.
Náplň
Všetky suroviny spolu zmiešame a varíme na miernom ohni, kým jablká zmäknú.
Na tart rozotrieme skaramelizované mlieko a navrstvíme jablkovú náplň. Uhladíme a necháme tuhnúť v chladničke.
Sneh
Z bielkov a cukru šľaháme vo vodnom kúpeli sneh. Miešame, kým sa cukor rozpustí a zmes je teplá na dotyk. Preložíme do mixéra a na najvyššej rýchlosti šľaháme do vychladnutia. Tart opatrne vyberieme z formy a premiestnime na servírovací podnos. Sneh navrstvíme na jablkovú náplň a opálime flambovacou pištoľou. Na záver dozdobíme nastrúhanou citrónovou kôrou.
Tip: Ak flambovaciu pištoľ nemáte, tento krok môžete vynechať.