Šťavnatý ryžový nákyp so slivkovým kompótom
Suroviny
- 600 ml vody
- 300 ml plnotučného mlieka Pilos (3,5 % tuku)
- 1 vanilínový cukor Belbake
- 100 g krupicového cukru Belbake
- 300 g ryže Arborio Italiamo
- 5 vajec
- 25 g masla Pilos
- 25 g strúhaného kokosu Belbake
- sneh z bielkov na zapekanie
Potrebujeme
- zapekaciu misu s priemerom 28 × 20 cm, kuchynský robot, cukrárske vrecko, flambovaciu pištoľ
POSTUP
Pekáč vopred vymažeme maslom a vysypeme strúhaným kokosom.
Vodu v hrnci privedieme k varu, pridáme mlieko, polovicu cukru, vanilínový cukor a suchú ryžu. Varíme na miernom plameni domäkka a hotovú necháme pod pokrievkou ešte 10 – 15 minút odpočinúť.
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a v druhej miske vyšľaháme žĺtky s polovicou krupicového cukru. Uvarenú ryžu necháme trochu vychladnúť a pridáme k nej vyšľahané žĺtky a následne aj bielky.
Pripravenú hmotu nalejeme do pekáča a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 1 hodinu.
Hotový nákyp vyberieme z rúry a pripravíme sneh z bielkov na zapekanie, tak že za stáleho miešania uvaríme sirup zo 65 ml vody a 250 g krupicového cukru. Keď sa v sirupe začnú tvoriť bublinky, vtedy je hotový. Zo 120 g bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme teplý sirup. Šľaháme ešte niekoľko minút, kým ostane zmes opäť studená. Hotovú zmes preložíme do cukrárskeho vrecka a nanášame priamo na dezert. Zapečieme pomocou flambovacej pištole.
Servírovanie
Ryžový nákyp podávame so slivkovým kompótom a bielkovým snehom.