Kysnutý vrkoč so Schwarzwaldskou šunkou a kyslou smotanou
- 150 g Schwarzwaldskej šunky
- 100 g syra eidam Bluedino
- 200 g kyslej smotany Pilos
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 75 g masla
- 230 ml mlieka Pilos
- 375 g hladkej múky Belbake
- 1/2 kocky droždia
- štipka kryštálového cukru Belbake
- 2 vajcia
- 10 g celej rasce Kania na posypanie
- hladká múka Belbake na posypanie dosky
Potrebujeme
- papier na pečenie
- doska na vaľkanie
- valček
- pierko na potieranie
Plnka
Schwarzwaldskú šunku nakrájame na malé kocky a dáme do menšej misy. Pridáme nastrúhaný syr a kyslú smotanu. Zmes okoreníme, zľahka osolíme a všetko dôkladne premiešame.
Vrkoč
V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme mlieko a zohrejeme na asi 40 °C (mlieko by sa nemalo variť). Do misy dáme múku, rozdrobené droždie, štipku cukru, soli a premiešame. Pridáme ohriate mlieko s maslom a 1 vajce. Vymiesime hladké cesto, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 20 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Na vyvaľkané cesto rozotrieme asi 3 – 4 cm od okrajov pripravenú plnku. Opatrne zavinieme do tvaru rolády. Potom ju pozdĺžne rozrežeme ostrým nožom. Obe polovice zavinieme do tvaru vrkoča a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dôkladne potrieme rozšľahaným vajcom zo všetkých strán a posypeme celou rascou. Takto pripravený vrkoč necháme ešte 15 minút kysnúť. Pečieme 40 minút v predhriatej rúre pri 170 °C. Po upečení necháme vrkoč ešte polhodinu odpočinúť, aby vychladol.
Servírovanie
Vrkoč nakrájame na plátky a servírujeme. Výborne chutí s pivom alebo vínom.