23
77
Kysnutý vrkoč so Schwarzwaldskou šunkou a kyslou smotanou

Kysnutý vrkoč so Schwarzwaldskou šunkou a kyslou smotanou

1 h 30 m
4 porcie
  • 150 g Schwarzwaldskej šunky
  • 100 g syra eidam Bluedino
  • 200 g kyslej smotany Pilos
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 75 g masla
  • 230 ml mlieka Pilos
  • 375 g hladkej múky Castello
  • 1/2 kocky droždia
  • štipka kryštálového cukru Castello
  • 2 vajcia
  • 10 g celej rasce Kania na posypanie
  • hladká múka Castello na posypanie dosky

Potrebujeme

  • papier na pečenie
  • doska na vaľkanie
  • valček
  • pierko na potieranie

Plnka

Schwarzwaldskú šunku nakrájame na malé kocky a dáme do menšej misy. Pridáme nastrúhaný syr a kyslú smotanu. Zmes okoreníme, zľahka osolíme a všetko dôkladne premiešame.

Vrkoč

V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme mlieko a zohrejeme na asi 40 °C (mlieko by sa nemalo variť). Do misy dáme múku, rozdrobené droždie, štipku cukru, soli a premiešame. Pridáme ohriate mlieko s maslom a 1 vajce. Vymiesime hladké cesto, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 20 minút kysnúť.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Na vyvaľkané cesto rozotrieme asi 3 – 4 cm od okrajov pripravenú plnku. Opatrne zavinieme do tvaru rolády. Potom ju pozdĺžne rozrežeme ostrým nožom. Obe polovice zavinieme do tvaru vrkoča a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dôkladne potrieme rozšľahaným vajcom zo všetkých strán a posypeme celou rascou. Takto pripravený vrkoč necháme ešte 15 minút kysnúť. Pečieme 40 minút v predhriatej rúre pri 170 °C. Po upečení necháme vrkoč ešte polhodinu odpočinúť, aby vychladol.

Servírovanie

Vrkoč nakrájame na plátky a servírujeme. Výborne chutí s pivom alebo vínom.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    19. apríl 2020, 13:37

    Fajnový slaný koláčik, oplatí sa vyskúšať. Väčšina komentárov odporúča menej smotany. Pridávala som ju preto opatrne. Podľa mňa 200 g smotany to znesie úplne v pohode.

    Odpovedať
  • Trudka4
    12. december 2014, 02:45

    Vynikající, moc nám to chutnalo.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    03. apríl 2014, 20:33

    Doporučujem urobiť dve rolády a tie zvinúť. Stačí polovičná dávka smotany.33

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    24. november 2013, 21:23

    dnes ho kone cne peciem a tej smotany je tam strasne vela,cele je to roztecene ,a nie je to vroc ale taka guca.Odporucam cesto tak na 1cm vyvalkat....

    Odpovedať
  • lubica
    21. november 2013, 22:09

    urcite to vyskusam!!!! velke mnam!!!!!

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať