Sirloin steak s batatmi a rukolovým šalátom
- 4 sirloin steaky
- 3 bataty
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvý tymian
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlyčeku Kania
- 250 g syra vintage cheddar Valley Spire
- 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1 červená cibuľa
- olivový olej Primadonna
- 2 – 3 lyžice masla Pilos
- 1 citrón
- 2 hrste rukoly
Postup
POTREBUJEME
- strúhadlo
- zapekaciu misu
- alobal
- grilovaciu panvicu
Gratinované bataty
Bataty očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Preložíme ich do misky, pridáme k nim nadrobno nasekané strúčiky cesnaku, tymian, soľ, korenie, 200 g najemno nastrúhaného syra cheddar a prilejeme smotanu. Dôkladne premiešame, aby sa cheddar spojil so smotanou. Preložíme ich do zapekacej misy, uhladíme a jemne pritlačíme, aby boli v zapekacej mise rovnomerne rozložené. Posypeme ich na kolieska nakrájanou červenou cibuľou a zvyšným nastrúhaným syrom. Prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 40 minút. Prvých 20 minút pečieme zakryté alobalom, potom alobal odstránime a dopekáme pri rovnakej teplote odokryté. Pred podávaním necháme trochu vychladnúť.
Steak
Steaky umyjeme a osušíme. Po oboch stranách osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom. Opekáme ich na rozpálenej grilovacej panvici z každej strany do zlatohneda. Potom stiahneme z ohňa, pridáme na ne kúsok masla a citrónovú šťavu podľa chuti. Prikryjeme alobalom a necháme 3 – 5 minút odpočívať.
Rukolový šalát
Umytú a osušenú rukolu ochutíme soľou, korením, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Zľahka premiešame.
Servírovanie
Steak servírujeme s gratinovanými batatmi a rukolovým šalátom.