Šišky plnené pudingom so slaným karamelom
Suroviny
Karamelový puding
- 130 g kryštálového cukru Belbake
- 40 ml vody
- 3 žĺtky
- 30 g hladkej múky Belbake
- 20 g Zlatého klasu
- 480 ml mlieka Pilos
- 1 lyžička soli Kania
- 80 g masla Pilos
Šišky
- 300 ml teplého mlieka Pilos
- 1 kocka čerstvého droždia
- 40 g kryštálového cukru Belbake
- 480 g hladkej múky Belbake
- štipka soli Kania
- 4 žĺtky
- 30 ml tuzemáku Alliance
- 30 g masla Pilos
- 30 g bravčovej masti Pikok
- 1 l slnečnicového oleja Vita D´or (na vysmážanie)
Na obaľovanie
- 150 g kryštálového cukru Belbake
- 2 vanilínové cukry Belbake
Potrebujeme
- metličku, potravinársku fóliu, robot s nadstavcom hák, valček, formičku alebo pohár na vykrajovanie s priemerom cca 8 cm, kuchynské papierové utierky, cukrárske vrecko s úzkou hladkou špičkou, zúbkovanú špičku
POSTUP
Karamelový puding
Cukor s vodou necháme v hrnci karamelizovať.
Medzitým žĺtky s múkou a Zlatým klasom rozmiešame v 80 ml mlieku.
Do hotového karamelu za stáleho miešania prilievame zvyšných 400 ml teplého mlieka. Pridám soľ, žĺtkovú zmes a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom stiahneme z ohňa a vmiešame maslo. Puding prelejeme do misky, prikryjeme fóliu a necháme vychladnúť.
Šišky
V teplom mlieku rozmiešame droždie, cukor a 40 g hladkej múky a necháme na teplom mieste približne 10 minút kysnúť. V robotovi s nadstavcom hák zmiešame napučaný kvások, zvyšných 440 g múky, soľ, žĺtky, tuzemák, maslo a bravčovú masť.
Tip: Všetky suroviny (okrem mlieka) musia mať izbovú teplotu.
Po asi 10 minútach, keď sa cesto samo odliepa od stien misky, ho pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a vykrojíme kolieska, ktoré necháme pod utierkou ešte 15 minút podkysnúť.
Šišky pomaly vyprážame v rozpálenom oleji (s teplotou cca 170 °C) z oboch strán dozlatista. Preložíme ich na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.
Ešte teplé šišky obalíme v zmesi kryštálového a vanilínového cukru. Rozmiešaný puding prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Pomocou zúbkovanej špičky vyrežeme do každej šišky otvor a naplníme pudingom.