Špecle s mletým mäsom a krémovou omáčkou s vlašskými orechmi
- 150 g mletého mäsa mix
- 40 g syra Grana Padano Lovilio vcelku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvá petržlenová vňať
- čerstvý rozmarín
- 2 lyžice masla
- olivový olej Primadonna
- 1 menšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 ml suchého bieleho vína
- 1 hrsť vlašských orechov Alesto Fine
- 250 g chladených špeclí Combino
- 125 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- šťava z 1/2 citróna
- 1 hrsť rukoly
POTREBUJEME
- strúhadlo
- zapekaciu misu
- papier na pečenie
Mäsové guľôčky
K mletému mäsu pridáme nastrúhaný syr Grana Padano, osolíme a okoreníme. Nadrobno nasekáme hrsť petržlenovej vňate a vetvičku rozmarínu zbaveného stonky. Bylinky pridáme k mäsu. Všetko dôkladne premiešame a z mäsa urobíme valec, z ktorého odkrajujeme kúsky mäsa. Tie v rukách vytvarujeme na malé guľôčky (asi 20 kusov), poukladáme ich do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 230 °C asi 5 – 6 minút.
Špecle s omáčkou
Na rozohriatej panvici rozpustíme 2 lyžice masla a 1 lyžicu olivového oleja. Pridáme cibuľu a cesnak nakrájané nadrobno a krátko opražíme. Do základu pridáme aj trochu nadrobno nasekaného rozmarínu, osolíme a okoreníme. Po chvíli zalejeme vínom a počkáme, kým sa alkohol odparí.
Medzitým si na suchej panvici opražíme vlašské orechy. Špecle krátko povaríme v osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú (asi 3 minúty) a scedíme.
Do omáčky pridáme upečené mäsové guľôčky a šťavu, ktorá sa z nich pri pečení uvoľnila. Guľôčky v omáčke krátko povaríme. Potom pridáme smotanu a varíme asi 3 minúty, kým sa omáčka nezredukuje.
Uvarené špecle vložíme do omáčky, zamiešame a pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Ochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
SERVÍROVANIE
Pred podávaním jedlo posypeme rozdrvenými vlašskými orechmi a ozdobíme lístkami čerstvej rukoly. Na záver môžeme pokvapkať olivovým olejom.