Losos so zapečeným baklažánom a paradajkami
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej Primadonna
- čerstvý tymian
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 500 g cherry paradajok
- parmezán Lovilio
- 2 baklažány
- 4 fi lety z lososa
- 1 lyžica masla Pilos
- citrón
Postup
POTREBUJEME
- 2 panvice
- zapekaciu misu
- strúhadlo
- kuchynské utierky
Dusené paradajky
Bielu časť lahôdkovej cibuľky a cesnak nasekáme nadrobno a restujeme na rozohriatom olivovom oleji. Pridáme čerstvý tymian, ochutíme soľou a korením. Pridáme paradajky nakrájané na štvrtiny a pomaly ich opekáme na miernom plameni, kým zmäknú a pustia šťavu.
Zapečený baklažán
Umytý a osušený baklažán nakrájame na hrubšie kolieska. Osolíme ich a necháme „vypotiť“ ‒ zbavíme ich tak horkosti. Potom ich osušíme a opečieme na rozohriatom olivovom oleji po oboch stranách do zlatohneda. Do zapekacej misy na seba striedavo vrstvíme kolieska baklažánu a paradajky. „Veže“ posypeme nastrúhaným parmezánom a krátko zapečieme vo vyhriatej rúre pod funkciou gril.
Losos
Z umytého a osušeného lososa odstránime kožu. Ochutíme ho soľou, korením a opekáme na rozpálenej panvici s trochou olivového oleja z každej strany do zlatista. Na záver pridáme maslo a pokvapkáme citrónovou šťavou. Necháme chvíľu odpočívať.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme lososa a pridáme zapečený baklažán. Posypeme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky. Môžeme dozdobiť aj čerstvými bylinkami, napríklad kôprom. Na záver pokvapkáme olivovým olejom.