Špikovaná krkovička s červenou kapustou a zemiakmi
- 1 kg bravčovej krkovičky bez kosti v celku
- 11 menších strúčikov cesnaku
- čerstvý rozmarín
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice bravčovej masti
- 500 g červenej kapusty
- 2 červené cibule
- 4 bobkové listy Mikado
- 3 lyžice medu Confeira
- 300 ml suchého červeného vína
- 2 lyžice červeného vínneho octu Acentino
- 1 kg zemiakov
- olivový olej Primadonna
Potrebujeme
- alobal
- 2 plechy
- papier na pečenie
Krkovička špikovaná cesnakom a rozmarínom
Do umytej a osušenej krkovičky urobíme tenkým nožom 5 – 6 otvorov, do ktorých dáme strúčiky cesnaku a čerstvý rozmarín. Mäso ochutíme po všetkých stranách soľou a čiernym korením. Bravčovú krkovičku orestujeme na panvici na rozohriatej bravčovej masti zo všetkých strán dozlatista. Potom ju preložíme na plech, prelejeme šťavou, prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 1,5 hodiny. Po 45 minútach odstránime alobal a pečieme ju ďalej odokrytú.
Dusená červená kapusta
Z kapusty odstránime vonkajšie listy, vyrežeme hlúb a nakrájame ju na tenké pásiky. V hrnci necháme rozohriať 1 lyžicu bravčovej masti, na ktorej orestujeme červenú cibuľu nakrájanú na tenké pásiky. Ochutíme ju bobkovými listami. Keď je cibuľa orestovaná, pridáme nakrájanú kapustu, ochutíme čiernym korením a soľou. Pridáme med, červené víno a premiešame. Kapustu dusíme pod pokrievkou na miernom plameni približne 45 minút domäkka. 5 minút pred koncom pridáme červený vínny ocot.
Pečené zemiaky
Umyté neošúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky. Preložíme ich do misky, osolíme a okoreníme. Pridáme olivový olej, 5 roztlačených strúčikov cesnaku a lístky čerstvého rozmarínu. Dôkladne premiešame. Zemiaky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút dochrumkava.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme dochrumkava upečené zemiaky, porciu dusenej červenej kapusty a plátok špikovanej krkovičky. Celé jedlo môžeme preliať výpekom.