Ementálové rösti
Suroviny
- 100 g anglickej slaniny Pikok
- 1 cibuľa
- 1 kg zemiakov
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 150 g syra Ementál Milbona
- 2 jablká
- 30 g masla Pilos
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
Potrebujeme
hrniec, panvicu, krájač na zemiaky, strúhadlo, zapekaciu misu
POSTUP
V panvici orestujeme 50 g nadrobno nakrájanej slaniny s nasekanou cibuľou.
V šupke uvarené zemiaky ošúpeme, pretlačíme pomocou krájača na zemiaky a pridáme do panvice k slanine a cibuli. Zmes osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Polovicu zmesi uložíme na dno zapekacej misy. Na zemiaky nastrúhame ⅔ ementálu a prikryjeme druhou polovicou zemiakov. Posypeme zvyšným ementálom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 minút.
Kým sa zemiaky pečú, jablká nakrájame na kocky a dusíme ich s maslom a soľou v menšom hrnci, kým sa rozvaria na pyré. Plátky slaniny opečieme dochrumkava.
Servírovanie
Ementálové rösti servírujeme s plátkom slaniny, posypeme zelenou časťou lahôdkovej cibuľky a pridáme 1 lyžicu jablkového pyré.