Vegetariánska držková polievka z hlivy
Suroviny
- 3 lyžice rastlinného oleje Vita D'or na vyprážanie
- 5 cibúľ
- 30 g mrkvy
- 35 g zeleru
- 35 g petržlenu
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g hlivy ustricovej
- 3 lyžice krájaných paradajok v konzerve Freshona
- ½ lyžičky celej rasce Kania
- 1 lyžička sladkej papriky Kania
- 1 lyžička údenej papriky
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s čiernym korením Kania
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 1 l zeleninového vývaru
- štipka sušeného majoránu Kania
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- chlieb
Potrebujeme
- hrniec
POSTUP
Hlivu očistíme a nastrúhame na pásiky. Cibulu, cesnak a koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame. Pripravíme tmavú zápražku z 2 lyžíc hladkej múky a 2 lyžíc oleja. Necháme vychladnúť.
V hrnci s lyžicou rozpáleného oleja restujeme cibuľu asi 3 minúty. Pridáme koreňovú zeleninu, (mrkvu, zeler, petržlen), cesnak, hlivu a krátko orestujeme. Ochutíme paradajkami z konzervy, rascou, sladkou a údenou paprikou, korením a soľou. Zalejeme vývarom a varíme asi 10 minút.
Prevarenú polievku zahustíme vychladnutou zápražkou a varíme ďalších 20 minút. Hotovú polievku ochutíme majoránom.
Servírovanie
Vegetariánsku držkovú polievku z hlivy servírujeme v hlbokom tanieri, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s krajcom chleba.