Zeleninové lasagne s cuketou a baklažánom
Cestoviny
- 200 g hrubej múky Belbake
- 2 vajcia
- 1 lyžica olivového oleja Primadonna
Bešamel
- 650 ml plnotučného mlieka Pilos
- 3 bobkové listy Kania
- 10 guľôčok nového korenia Kania
- 1 cibuľa
- 100 g masla Pilos
- 70 g hladkej múky Belbake
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Paradajková omáčka
- 50 ml olivového oleja Primadonna
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- 75 ml suchého bieleho vína
- 400 g krájaných lúpaných paradajok Freshona
Lasagne
- 1 väčší baklažán
- 2 cukety
- 200 g syra s modrou plesňou Rival Pilos
- 100 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovillio
- 2 hrste čerstvej bazalky
POSTUP
POTREBUJEME
- potravinársku fóliu
- strojček na výrobu cestovín
- sitko
- strúhadlo
- papierové utierky
- grilovaciu panvicu
- hranatú zapekaciu misu
Cestoviny
Z múky, vajec a olivového oleja vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme asi 20 minút odpočinúť v chladničke. Potom pomocou strojčeka na cestoviny z cesta vyformujeme tenký plát, ktorý použijeme na lasagne. Krátko povaríme v osolenej vode.
Bešamel
Mlieko zohrejeme v malom hrnci spolu s bobkovými listami, novým korením a ošúpanou prepolenou cibuľou. V druhom hrnci roztopíme maslo, vmiešame múku, krátko premiešame a necháme vychladnúť. Teplé mlieko precedíme a vmiešame do studenej zápražky. Ochutíme soľou, korením a za stáleho miešania varíme 15 – 20 minút.
Paradajková omáčka
V rozohriatom hrnci s trochou oleja orestujeme cesnak nasekaný nadrobno. Keď získa zlatistú farbu, pridáme nadrobno nasekanú štipľavú papričku, premiešame a podlejeme vínom. Pridáme paradajky, osolíme, okoreníme a prevaríme na miernom ohni 15 – 20 minút.
Lasagne
Baklažán a cukety nakrájame na 0,5 cm tenké plátky, ktoré osolíme a necháme niekoľko minút vypotiť (soľ zbaví baklažánu horkosti). Prebytočnú vodu osušíme a nasucho opečieme v grilovacej panvici. Do zapekacej misky postupne ukladáme vrstvy, v nasledujúcom poradí – paradajková omáčka, bešamel, cesto, omáčka, bešamel, grilovaný baklažán s cuketou, mix nastrúhaných syrov a lístkov bazalky. Postup opakujeme, pokým naplníme celú misku. Ukončíme vrstvou omáčky, bešamelu, bazalky a posypeme syrom. Takto pripravené lasagne pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C asi hodinu. Potom ich necháme odležať.