Šošovicové fašírky
- 200 g šošovice
- olivový olej
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 120 g mrkvy
- 120 g šampiňónov
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 lyžička červenej mletej papriky
- 1 lyžička dijonskej horčice
- šťava z ½ citróna
- 80 g strúhanky + na posypanie
- 1 vajce
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
- sekací mixér
Šošovicu pod tečúcou vodou dôkladne prepláchneme, presypeme do hrnca s vodou a na miernom plameni varíme približne 20 minút. Precedíme a necháme vychladnúť. Medzitým na panvici s olejom 3 minúty restujeme najemno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme nasekaný cesnak, premiešame a do základu vložíme aj pokrájanú očistenú mrkvu. Za občasného miešania opekáme 10 minút. Potom zmes preložíme do inej nádoby a na panvici opekáme 5 minút nakrájané šampiňóny. Do mixéra vložíme polovicu vychladnutej šošovice, zmes a šampiňóny z panvice, petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie, mletú papriku, horčicu a citrónovú šťavu. Všetko spolu rozmixujeme. Vzniknutú masu v hlbšej mise ručne zmiešame so zvyšnou uvarenou šošovicou, rozšľahaným vajíčkom a strúhankou. Naolejovanými dlaňami vytvarujeme okrúhle fašírky, ktoré jemne posypeme z obidvoch strán strúhankou. Opekáme na panvici s olivovým olejom 3 - 4 minút z každej strany.
Tip: Cesto na fašírky môžeme pripraviť vopred a skladovať ho vo vzduchotesnej nádobe 2 - 3 dni v chladničke.
Servírovanie
Šošovicové fašírky môžeme podávať v žemli na spôsob hamburgerov s hlávkovým šalátom, horčicou, cibuľou, paradajkou, avokádom, uhorkou a jogurtom. Servírovať ich môžeme aj sovzemiakmi, zeleninovým šalátom, ale aj samostatne s najrôznejšími dresingami, dipmi či hummusom.