0

10 vecí, ktoré ste o víne určite nevedeli

1. Najstaršia fľaša vína má 1604 rokov a je exponátom v nemeckom Speyer múzeu.

2. Sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno zo 7. a 6. storočia p. n. l. objavené na vrchu Molpír pri Smoleniciach potvrdzujú, že vinič sa na Slovensku pestoval ešte pred príchodom Rimanov.

3. Na každé dve fľaše vyrobeného vína pripadá jedna fľaša odpadu. Tento odpad je avšak ďalej využívaný, napr. na výrobu oleja z hroznových jadier.

4. Vo vraku lode, ktorá leží na dne Baltského mora, bolo nájdených 30 fliaš šampanského z rokov 1782 - 1788. Je to najstaršie šampanské na svete a každá fľaša má hodnotu okolo 36 000 eur.

5. Iba 1 % vín sa môže skladovať dlhšie ako 5 rokov. 90 % všetkých vyrobených vín by malo byť vypitých v priebehu 1 roka od dátumu výroby.

6. Vedci výskumom zistili, že počúvanie rôznej hudby vedie k rôznemu výberu vín. Keď hrali jemné, tiché a pomalé skladby, rástol predaj francúzskych vín, keď hrali hudbu s prevahou dychových nástrojov, klienti kupovali skôr nemecké vína.

7. Biele vína s pribúdajúcim vekom tmavnú, oproti tomu červená sa stáva svetlejšou.

8. Fľaše na víno majú v závislosti od obsahu rôzne „názvy”. Výnimku tvorí najpopulárnejšia fľaša s obsahom 750 ml, ktorá nemá žiadny názov.

9. Podľa zákonníka cirkevného práva musí omšové víno spĺňať niekoľko požiadaviek, týkajúcich sa napr. spôsobu výroby, aby mohlo byť počas liturgického obradu požité.

10. Niektorí súčasní umelci používajú k tvorbe svojich obrazov namiesto farby červené víno.

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať