Jednoduchý obrátený koláč s červenými pomarančmi
Suroviny
- 40 g masla Pilos
- 40 g trstinového cukru
- 3 červené pomaranče
Cesto
- 3 vajcia
- štipka soli Kania
- 120 ml olivového oleja Primadonna
- 150 g trstinového cukru Belbake
- 150 g mletých pistácií Alesto
- 160 g špaldovej múky Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- kôra z 1 pomaranča
Karamel
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 30 ml vody
- 100 ml šťavy z červených pomarančov
- štipka soli Kania
- 30 g masla Pilos
Krém
- 250 g mascarpone Milbona
- 250 g roztierateľného tvarohu Pilos
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 50 g práškového cukru Belbake
- kôra z 1 pomaranča
Servírovanie
- 1 červený pomaranč
Potrebujeme
okrúhlu formu s priemerom 24,5 cm, papier na pečenie
POSTUP
Formu vystelieme papierom na pečenie, vymažeme maslom, posypeme cukrom a na cukor uložíme kolieska ošúpaných pomarančov.
Cesto
Vajcia vyšľaháme so štipkou soli a cukrom do hustej nadýchanej peny. Prilejeme olej a ručne premiešame. Prisypeme mleté pistácie, špaldovú múku, prášok do pečiva a ochutíme nastrúhanou pomarančovou kôrou. Hotové cesto nanesieme na pomaranče, rozotrieme až ku okrajom a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 45 minút.
Karamel
Cukor zalejeme v hrnci vodou a necháme skaramelizovať. Postupne začneme pridávať pomarančovú šťavu a na záver na zvýraznenie chuti pridáme štipku soli. Do mierne vychladnutého karamelu pridáme maslo a premiešame.
Krém
V robote vyšľaháme mascarpone, tvaroh, smotanu na šľahanie a práškový cukor dotuha. Prisypeme kôru z pomaranča a ručne premiešame.
Servírovanie
Vychladnutý koláč pretočíme, stiahneme papier na pečenie. Na vrch nanesieme vrstvu krému a prelejeme karamelom. Na záver ozdobíme nakrájanými plátkami pomaranča.