Kotlíky
Maďarský kotlík
V maďarskom kotlíku môžeme nad plameňom pripraviť veľa jedál - guláš, polievky, lečo... Môžeme v ňom variť nielen počas teplých letných večerov, ale aj chladných zimných dní.
- Štandardný maďarský kotlík je vyrobený zo zliatiny alebo z vysokokvalitnej nerezovej ocele.
- Je zavesený nad ohňom na charakteristickej trojnožke.
- Jedlá sa v ňom pripravujú bez pokrievky.
- Má charakteristické vlastnosti, vďaka ktorým rovnomerne rozvádza a udržuje teplo.
- Je ideálny na prípravu jedál, na ktoré potrebujeme v domácnosti len jeden hrniec.
- Týmto spôsobom pripravené jedlá majú výnimočnú chuť a vôňu, ktorú nikdy nezískame varením v obyčajnom hrnci.
- Rýchlosť varenia záleží od toho, aký silný máme plameň a tiež od výšky kotlíka umiestnenia kotlíka nad ohňom.
- Plameň by nemal byť veľmi silný, aby sa nám jedlo nepripálilo.
- Nesmieme zabudnúť zaobstarať si dostatočné množstvo tekutín na podlievanie (napr. voda, vývar, pivo, víno)
- Pri varení môžeme vyskúšať do kotlíka pridať niečo z prírody – napr. kôru zo stromov, borovicové ihličie alebo šupky z cesnaku, ktoré dodajú jedlu netradičnú chuť.
Liatinový kotol, tzv. poľovnícky
Kotlík bol prenosnou kuchyňou pre všetkých tých, ktorí holdovali vandrovnému spôsobu života, napr. pastierom. Jedlá z neho sú však také chutné a jedinečné, že ho používame aj my, ktorým sa viac páči usadlý spôsob života.
- Kotlík je vyrobený zo zliatiny.
- Potraviny, ktoré v ňom chceme dusiť, ukladáme do vrstiev.
- Kotlík uzatvárame špeciálnou pokrievkou a dáme priamo nad zapálené ohnisko.
- Pred vložením potravín môžeme vystlať vnútro kotlíka listami kapusty, ktoré budú chrániť potraviny pred pripálením.
- Takýto kotlík sa hodí ideálne na prípravu zapekanej kyslej kapusty so slaninou a zemiakmi.
- V kotlíku možno dusiť aj jahňacie alebo hovädzie mäso či divinu.