Suché a tekuté marinády na grilované jedlá
Suché marinády
- Sú to zmesi korenia alebo sušených bylín bez pridania oleja, šťavy, octu alebo vína, ktorými posypávame potraviny, ktoré potom kladieme na gril.
- Suché marinády sa hodia na potraviny, ktoré nevyžadujú dlhé grilovanie.
- Potraviny marinované suchou marinádou môžeme klásť na gril ihneď alebo nechať na nejaký čas v pripravenej marináde odstáť.
Tekuté marinády
- Tekuté marinády sa pripravujú z korenín, bylín a tekutiny - najčastejšie z vína, octu, oleja, citrónovej šťavy, sójovej omáčky, kečupu a pod.
- Tekuté marinády na mäso by mali obsahovať aj kyslú zložku – napr. ocot, víno, šťavu z citróna – a olej. Takéto prepojenie uvoľňuje svalové vlákna, vďaka čomu nie je mäso po upečení tvrdé.
- Potraviny nechávame v tekutej marináde naložené dlhšie - mäso marinujeme celú noc (niekedy aj niekoľko dní), ryby a zeleninu marinujeme niekoľko hodín.