- 24. apríl, 2014
- Blog
- Nezaradené
Mrazenie zeleniny a ovocia
Sezóny na niektoré druhy ovocia alebo zeleniny bývajú veľmi krátke. Často sa stáva, že kým sa stihneme potešiť z prítomnosti niektorého z nich, už miznú z obchodov! Preto niekedy stojí za to, aby sme oklamali prírodu a predĺžili si zeleninovo-ovocnú sezónu vďaka mrazničkám.
Mrazenie patrí medzi jeden z najefektívnejších a najzdravších spôsobov, ako dlhodobo uskladniť ovocie a zeleninu. Počas mrazenia prídeme o minimum nutričných hodnôt na rozdiel od iných spôsobov uchovávania.
Ako zmraziť zeleninu a ovocie?
Zeleninu a ovocie je najvhodnejšie zmraziť krátko po ich zbere. Najskôr je potrebnú ju očistiť, ošúpať, opláchnuť, dôkladne osušiť a v prípade veľkých kusov aj naporciovať. Takto pripravenú zeleninu a ovocie rozdelíme na menšie porcie a vkladáme do vrecúšok alebo iných nádob určených na zmrazenie potravín. Drobné ovocie, ako napr. jahody, maliny alebo čučoriedky, môžeme najskôr uložiť na tácku v jednej vrstve, zamraziť a až neskôr presypať do vreciek alebo nádobiek – týmto spôsobom sa nezlepia a po rozmrazení budú mať lepší tvar.
Aj čerstvé bylinky sú vhodné na zmrazenie – najskôr je potrebné ich nasekať, preložiť do nádobky na ľad a zaliať malým množstvom vody alebo oleja. Po zmrazení ich môžeme ľahko použiť do šalátov, polievok, omáčok alebo marinád.
Čo nie je vhodné zmraziť?
Zmraziť je možné takmer každú zeleninu, s výnimkou šalátu, reďkoviek a uhoriek, ktoré vzhľadom na vysoký obsah vody po rozmrazení, majú nevábnu konzistenciu a strácajú svoju chuť.
Ako rozmrazovať?
Zmrazené ovocie a zeleninu rozmrazujeme tak, že ich vložíme priamo do horúcej vody a tepelne spracujeme. Doba varenia zamrazených výrobkov je dokonca o 1/3 kratšia ako v prípade čerstvej zeleniny, preto sa výborne hodia na prípravu rýchleho obeda.
Ak ovocie a zelenina nemajú byť ďalej tepelne spracovávané, ale chceme ich použiť na priamu konzumáciu, je dôležité preložiť ich priamo z mrazničky do chladničky, čím zminimalizujeme stratu vitamínov a šírenie baktérií.
Je však potrebné mať na pamäti, že aj čiastočne rozmrazené výrobky sa nesmú opätovne zmrazovať, pretože sa v nich rýchlo šíria mikroorganizmy.