0

Mrazenie zeleniny a ovocia

Sezóny na niektoré druhy ovocia alebo zeleniny bývajú veľmi krátke. Často sa stáva, že kým sa stihneme potešiť z prítomnosti niektorého z nich, už miznú z obchodov! Preto niekedy stojí za to, aby sme oklamali prírodu a predĺžili si zeleninovo-ovocnú sezónu vďaka mrazničkám.

Mrazenie patrí medzi jeden z najefektívnejších a najzdravších spôsobov, ako dlhodobo uskladniť ovocie a zeleninu. Počas mrazenia prídeme o minimum nutričných hodnôt na rozdiel od iných spôsobov uchovávania.

Ako zmraziť zeleninu a ovocie?

Zeleninu a ovocie je najvhodnejšie zmraziť krátko po ich zbere. Najskôr je potrebnú ju očistiť, ošúpať, opláchnuť, dôkladne osušiť a v prípade veľkých kusov aj naporciovať. Takto pripravenú zeleninu a ovocie rozdelíme na menšie porcie a vkladáme do vrecúšok alebo iných nádob určených na zmrazenie potravín. Drobné ovocie, ako napr. jahody, maliny alebo čučoriedky, môžeme najskôr uložiť na tácku v jednej vrstve, zamraziť a až neskôr presypať do vreciek alebo nádobiek – týmto spôsobom sa nezlepia a po rozmrazení budú mať lepší tvar.

Aj čerstvé bylinky sú vhodné na zmrazenie – najskôr je potrebné ich nasekať, preložiť do nádobky na ľad a zaliať malým množstvom vody alebo oleja. Po zmrazení ich môžeme ľahko použiť do šalátov, polievok, omáčok alebo marinád.

Čo nie je vhodné zmraziť?

Zmraziť je možné takmer každú zeleninu, s výnimkou šalátu, reďkoviek a uhoriek, ktoré vzhľadom na vysoký obsah vody po rozmrazení, majú nevábnu konzistenciu a strácajú svoju chuť.

Ako rozmrazovať?

Zmrazené ovocie a zeleninu rozmrazujeme tak, že ich vložíme priamo do horúcej vody a tepelne spracujeme. Doba varenia zamrazených výrobkov je dokonca o 1/3 kratšia ako v prípade čerstvej zeleniny, preto sa výborne hodia na prípravu rýchleho obeda.

Ak ovocie a zelenina nemajú byť ďalej tepelne spracovávané, ale chceme ich použiť na priamu konzumáciu, je dôležité preložiť ich priamo z mrazničky do chladničky, čím zminimalizujeme stratu vitamínov a šírenie baktérií.

Je však potrebné mať na pamäti, že aj čiastočne rozmrazené výrobky sa nesmú opätovne zmrazovať, pretože sa v nich rýchlo šíria mikroorganizmy.

Zatiaľ nikto nekomentoval
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať