0

Špízy na 100 spôsobov

Jedným z najobľúbenejších spôsobov prípravy jedla na grilovačke sú špízy. Nakrájané suroviny stačí jednoducho ponapichovať na špajdle alebo kovové ihlice a opekať na grile alebo nad ohniskom. Špízy sa najčastejšie pripravujú z mäsa. Pri ich výrobe možno popustiť uzdu fantázie a siahnuť po zelenine, ovocí, plodoch mora alebo rybách.

História špízov

Teórií, odkiaľ pochádzajú špízy, je niekoľko. Najpopulárnejšia hovorí, že krymskí Tatári pripravovali jedlo týmto spôsobom, pretože kvôli častému kočovaniu nemali čas. Kúsky jahňacieho mäsa ponapichovali na šable a opekali nad ohňom. Slovo „shashlyk“, znamená „napichnuté mäso“. V súčasnosti sa mäso už nenapichuje na šable, ale na kovové ihlice alebo drevené špajdle, ktoré sa predtým namáčajú do vody.

Recept na perfektný špíz

Kľúčom k úspechu je dobrá marináda, čerstvé a kvalitné suroviny a samotný spôsob grilovania. Špízy nikdy negrilujeme nad priamym ohňom, ale pomaly opekáme, aby mäso zostalo šťavnaté. Na prípravu špízov použijeme skôr mastnejšie kúsky mäsa. Ak uprednostňujete chudšie druhy mäsa, potierajte ich počas grilovania marinádou s obsahom oleja. Získate tak chutné a šťavnaté kúsky.

Najdlhší šašlík na svete

Špízy sa tešia veľkej popularite vďaka jednoduchej príprave a rozmanitosti použitých surovín. Dokonca majú už aj svoj zápis v Guinessovej knihe rekordov. V máji 2011 bol upečený najdlhší špíz na svete - meral 8,7 m. Na jeho prípravu bolo použitých až 18 kg jahňaciny ochutenej iba morskou soľou.

V našej Kuchyni Lidla nájdete množstvo chutných receptov na mäsové, zeleninové alebo ovocné špízy. Tak neváhajte a rozpaľujte gril!

Zatiaľ nikto nekomentoval
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať