- 30. apríl, 2015
- Blog
- Nezaradené
Špízy na 100 spôsobov
Jedným z najobľúbenejších spôsobov prípravy jedla na grilovačke sú špízy. Nakrájané suroviny stačí jednoducho ponapichovať na špajdle alebo kovové ihlice a opekať na grile alebo nad ohniskom. Špízy sa najčastejšie pripravujú z mäsa. Pri ich výrobe možno popustiť uzdu fantázie a siahnuť po zelenine, ovocí, plodoch mora alebo rybách.
História špízov
Teórií, odkiaľ pochádzajú špízy, je niekoľko. Najpopulárnejšia hovorí, že krymskí Tatári pripravovali jedlo týmto spôsobom, pretože kvôli častému kočovaniu nemali čas. Kúsky jahňacieho mäsa ponapichovali na šable a opekali nad ohňom. Slovo „shashlyk“, znamená „napichnuté mäso“. V súčasnosti sa mäso už nenapichuje na šable, ale na kovové ihlice alebo drevené špajdle, ktoré sa predtým namáčajú do vody.
Recept na perfektný špíz
Kľúčom k úspechu je dobrá marináda, čerstvé a kvalitné suroviny a samotný spôsob grilovania. Špízy nikdy negrilujeme nad priamym ohňom, ale pomaly opekáme, aby mäso zostalo šťavnaté. Na prípravu špízov použijeme skôr mastnejšie kúsky mäsa. Ak uprednostňujete chudšie druhy mäsa, potierajte ich počas grilovania marinádou s obsahom oleja. Získate tak chutné a šťavnaté kúsky.
Najdlhší šašlík na svete
Špízy sa tešia veľkej popularite vďaka jednoduchej príprave a rozmanitosti použitých surovín. Dokonca majú už aj svoj zápis v Guinessovej knihe rekordov. V máji 2011 bol upečený najdlhší špíz na svete - meral 8,7 m. Na jeho prípravu bolo použitých až 18 kg jahňaciny ochutenej iba morskou soľou.
V našej Kuchyni Lidla nájdete množstvo chutných receptov na mäsové, zeleninové alebo ovocné špízy. Tak neváhajte a rozpaľujte gril!