0

Ako vybrať správne poháre na víno?

Pre plnohodnotný chuťový a aromatický zážitok z vína je potrebný správny výber pohára. Aké vlastnosti by teda mal mať správny pohár na víno? Kalich pohára musí byť dostatočne vysoký, aby sme mohli víno naliať do jeho najširšej časti a ešte nám zostala väčšia polovica čaše voľná (avšak minimálne jedna tretina). Arómu vína potom môžete ideálne vnímať.

Poháre na červené víno by mali mať väčší obsah ako poháre na víno biele.

Málokto vie, že v závislosti od svojho pôvodu, sú niektoré vína podávané v špeciálne navrhnutých pohároch, aby došlo k zvýrazneniu ich vlastností. Napríklad poháre na burgundské vína sú veľmi široké – typ Balón, aby víno mohlo dýchať, a poháre sa zároveň v hornej časti zužujú, aby aróma príliš rýchlo neunikala. Poháre na Beaujolais sú nižšie ako ostatné poháre na červené víno, aby sa lepšie prezentovala ich čerstvá a kvetinová aróma. Poháre na šumivé vína sa tiež od ostatných líšia svojou výškou a úzkou čašou – je to z dôvodu stúpajúcich bubliniek a obsahu oxidu uhličitého.

Existuje celý rad pohárov, ktoré tieto parametre nespĺňajú, majú napr. nesprávny objem alebo sa steny kalichu v hornej časti nezužujú. Môžeme teda z takýchto pohárov piť víno? Samozrejme, že áno, len si víno dostatočne nevychutnáme.

V domácich podmienkach je ale ťažké mať k dispozícii všetky druhy pohárov vyhovujúcich charakteristickým vlastnostiam jednotlivých vín, a preto nám vo väčšine prípadov stačia tri základné druhy pohárov: na červené, biele a šumivé víno.

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať