späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Čerešne

Čerešňa je ovocný strom. V Japonsku očaruje svojimi peknými, voňavými kvetmi. Toto ovocie je u nás známe už niekoľko tisíc rokov. Čerešňa plodí guľaté červené ovocie kyselkavej chuti.

Aké má vlastnosti?

Čerešne sú bohaté na železo, meď, sodík a draslík. Obsahujú cenné vitamíny C, A a vitamíny skupiny B. Toto ovocie obsahuje cenný pektín, ktorý má vplyv na tempo trávenia. Prispieva tiež ku zníženiu „zlého“ cholesterolu. Čerešňa pomáha eliminovať škodlivé toxíny. Ich konzumácia priaznivo ovplyvňuje činnosť krvného obehu.

Čerešne sa odporúčajú ľuďom, ktorí chudnú. Majú nízky obsah kalórií a pomáhajú znížiť množstvo telesného tuku.

Ako ich jesť?

Čerešne chutia výborne, keď sú čerstvé. Skvele sa však hodia aj do kompótov či marmelád. V obchodoch môžeme nájsť džemy z čerešní, čerešňové nápoje, likéry alebo sirupy – ideálne do koláčov.

 

Nutričné hodnoty v 100 g čerešní:

• Energetická hodnota – 47 kcal

• Bielkoviny – 0,9 g

• Cukry– 10,9 g

• Tuky – 0,4 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať