Čučoriedky
Čučoriedky sú bobuľovitým ovocím. Existuje približne 450 odrôd. Medzi najpopulárnejšie patrí americká čučoriedka, ktorá pochádza zo Severnej Ameriky. Indiáni verili v jej mimoriadne liečivé účinky a pripisovali jej magickú moc.
Ako ich konzumovať?
Čučoriedky je možné konzumovať v surovom stave, ale dokonale sa hodia aj na iné použitie, napr. do výpekov alebo do ovocných výrobkov. Čučoriedky je možné pridať taktiež do mäsitých jedál.
Aké majú vlastnosti
Čučoriedky sú považované za prírodný elixír mladosti – vďaka antioxidačným vlastnostiam, chránia nervové bunky pred oxidačným stresom, čo zlepšuje fungovanie celého nervového systému. Konzumácia čučoriedok urýchľuje regeneráciu nervových buniek, čo má pozitívny vplyv na koncentráciu, pochopenie skutočností a pamäť, taktiež spomaľujú proces starnutia. V plodoch čučoriedky sa nachádzajú zlúčeniny, ktoré sa nazývajú proantokyanidíny, ktoré predchádzajú infekciám močových ciest a polyfenoly, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi.
Je možné konzumovať ich pri diéte?
Čučoriedky sú ovocím s nízkym obsahom kalórií a ich konzumácia priaznivo vplýva na metabolizmus. Výskumy preukázali, že plody čučoriedky pomáhajú bojovať s nadmernými kilogramami.
Pre koho sú ešte užitočné?
Konzumovať čučoriedky sa odporúča najmä osobám, ktoré trávia množstvo času pri počítači, pretože predchádzajú ochoreniam očí a strate zraku.
Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:
• Energetická hodnota – 57 kcal
• Bielkoviny – 1 g
• Cukry – 14 g
• Tuky – 0 g