späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Cuketa

Cuketa je odrodou obyčajnej tekvice s predĺženým, štíhlym tvarom tmavozelenej farby. Pochádza z Južnej Ameriky. V Európe bola v začiatkoch považovaná iba za ozdobnú rastlinu.

Aké má vlastnosti?

Väčšina výživných látok sa nachádza v kôre a v dužine cukety. Je výborným zdrojom beta-karoténu, vitamínu C a kyseliny listovej. Cuketa sa skladá z 95 % vody, vďaka čomu je zeleninou s nízkym obsahom kalórii a je ľahko stráviteľná. Vďaka nízkemu obsahu tukov nezhromažďuje ťažké kovy a dusičnany, preto je bezpečná aj v strave pre malé deti.

Ako ju kupovať?

Pri kúpe cukety, je potrebné vyberať mladé kúsky, s dĺžkou 15-25 cm, u ktorých je koža jemnejšia, jadierka sú malé a majú jemnú chuť. Čerstvá cuketa by mala byť šťavnatá, tvrdá, s intenzívnou zelenou farbou. Na jej povrchu by sa nemali nachádzať škvrny a mechanické poškodenia.

Ako ju servírovať?

Cuketa varená alebo dusená minimálne zaťažuje tráviaci trakt, ale taktiež ju môžeme konzumovať surovú, pečenú, grilovanú alebo vyprážanú. Chuť cukety je veľmi jemná, preto výrazne neovplyvňuje na chuť celého jedla. Preto môžeme cukety použiť aj do sladkých koláčov.

 

Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota – 15 kcal

• Bielkoviny – 1,2 g

• Cukry – 3,2 g

• Tuky – 0,1 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať