Cuketa
Cuketa je odrodou obyčajnej tekvice s predĺženým, štíhlym tvarom tmavozelenej farby. Pochádza z Južnej Ameriky. V Európe bola v začiatkoch považovaná iba za ozdobnú rastlinu.
Aké má vlastnosti?
Väčšina výživných látok sa nachádza v kôre a v dužine cukety. Je výborným zdrojom beta-karoténu, vitamínu C a kyseliny listovej. Cuketa sa skladá z 95 % vody, vďaka čomu je zeleninou s nízkym obsahom kalórii a je ľahko stráviteľná. Vďaka nízkemu obsahu tukov nezhromažďuje ťažké kovy a dusičnany, preto je bezpečná aj v strave pre malé deti.
Ako ju kupovať?
Pri kúpe cukety, je potrebné vyberať mladé kúsky, s dĺžkou 15-25 cm, u ktorých je koža jemnejšia, jadierka sú malé a majú jemnú chuť. Čerstvá cuketa by mala byť šťavnatá, tvrdá, s intenzívnou zelenou farbou. Na jej povrchu by sa nemali nachádzať škvrny a mechanické poškodenia.
Ako ju servírovať?
Cuketa varená alebo dusená minimálne zaťažuje tráviaci trakt, ale taktiež ju môžeme konzumovať surovú, pečenú, grilovanú alebo vyprážanú. Chuť cukety je veľmi jemná, preto výrazne neovplyvňuje na chuť celého jedla. Preto môžeme cukety použiť aj do sladkých koláčov.
Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:
• Energetická hodnota – 15 kcal
• Bielkoviny – 1,2 g
• Cukry – 3,2 g
• Tuky – 0,1 g