Hlávkový šalát
Hlávkový šalát je jeden z najpopulárnejších šalátov. Je charakteristický svetlozelenými, mäkkými, jemnými listami. Konzumuje sa surový.
Ako nakupovať?
Pri výbere šalátu v obchode by ste si mali všímať, aby jeho listy neboli zvädnuté a nahnednuté. Hlávku šalátu neumývajte v celku – listy oddeľte a umývajte zvlášť. Listy nekrájajte nožom, aby šalát nestratil krehkosť. Ak chcete menšie kúsky, potrhajte ich.
Ako ho jesť?
Pretože má jemnú chuť, majú ho rady aj deti. Skvele chutí so smotanou alebo s jogurtovými omáčkami. Hodí sa tiež na chlebíky.
Ako ho uchovávať?
Hlávka šalátu by sa mala uchovávať obalená vlhkým papierovým obrúskom v chladničke. Vďaka tomu si dlhšie udrží čerstvosť.
Nutričné hodnoty v 100 g šalátu:
• Energetická hodnota – 14 kcal
• Bielkoviny – 1,4 g
• Cukry – 2,9 g
• Tuky – 0,2 g