Marhule
Marhuľa je rastlina pochádzajúca z oblasti Ázie. Do Európy boli marhule privezené z Arménska, kde sú vysoko ceneným ovocím.
Ako vyzerajú?
Strom marhule dosahuje výšku 15 metrov a kvitne nabielo alebo ružovo. Ovocie je guľaté, pomarančovej farby, dosahujuje hmotnosť do 70 g. Šupka marhule je drsná, podobná šupke broskyne. Dužina je najčastejšie žltá alebo oranžová.
Aké majú vlastnosti?
Marhule sú bohaté na betakarotén. Tri marhule denne zaručia odporúčanú dennú dávku tejto látky. Betakarotén chráni náš organizmus pred voľnými radikálmi. Vláknina v marhuli zase uľahčuje činnosť tráviaceho systému. Toto ovocie je bohaté na vitamín B, C, železo a vápnik. Vitamín B12 sa podieľa na tvorbe červených krviniek, ktoré posilňujú a regenerujú organizmus.
Zaujímavosť
Len málo ľudí vie, že vnútro kôstok marhule je jedlé. Obsahuje cenný vitamín B17, tzv. amigdalín. Má jemnú mandľovú chuť, ale predsa len je horké. Kôstky marhule by mali byť konzumované s mierou, pretože počas ich rozkladu vzniká pre človeka toxická látka kyanid draselný, inak nazývaný aj cyankáli. V 20. rokoch sa objavili teórie o tom, že amigdalín lieči rakovinu – tieto tézy sa však vedecky nedokázali.
Nutričné hodnoty v 100 g marhúľ:
• Energetická hodnota – 48 kcal
• Bielkoviny – 1,4 g
• Cukry – 9,0 g
• Tuky – 0,4 g