späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Rebarbora

Rebarbora je zelenina uznávaná na celom svete. V USA je zaraďovaná medzi ovocie. Za všetko môže súd v New Yorku, ktorý v roku 1974 rozhodol, že keď sa z nej vyrábajú džemy, musí to byť ovocie. Názov rebarbora pochádza zo starovekého názvu rieky Volgy – Rha. Touto riekou dopravovali rebarboru do Európy z Ázie, odkiaľ pochádza.

Ako ju jesť?

Rebarbora je bylina rastúca v zemi. Jej jedlou časťou sú stonky, listy sú však jedovaté. Rastlina dosahuje výšku až 2 m, ale väčšinou sa konzumujú menšie exempláre. Rebarbora má kyselkavú, osviežujúcu chuť. Počas dozrievania mení farbu zo zelenej na červenú a zrelšie stonky sa stávajú sladšími. Rebarboru môžeme jesť surovú, varenú i pečenú a dajú sa z nej pripraviť aj džemy či zmrzlina. Pamätajte, že rebarboru nemôžeme variť v hliníkových nádobách, pretože reagujú so zložkami v jej šťave.

Ako si vybrať ?

Rebarbora je sezónna zelenina. Najchutnejšia je medzi aprílom a júnom. Pri kúpe rebarbory si treba vybrať pevné a tvrdé stonky bez mechanického poškodenia..

Aké má vlastnosti?

V tradičnej čínskej medicíne sa rebarbora používala ako prečisťujúci prostriedok. Okrem toho má rebarbora antiseptické, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Je do ideálny zdroj draslíka, vitamínu C a horčíka. Bohužiaľ, vzhľadom na obsah kyseliny šťaveľovej brzdí vstrebávanie vápnika a železa.

 

Nutričné hodnoty v 100 g rebarbory:

• Energetická hodnota – 9 kcal

• Bielkoviny –0,5 g

• Cukry – 4,6 g

• Tuky – 0,1 g

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať