Rebarbora
Rebarbora je zelenina uznávaná na celom svete. V USA je zaraďovaná medzi ovocie. Za všetko môže súd v New Yorku, ktorý v roku 1974 rozhodol, že keď sa z nej vyrábajú džemy, musí to byť ovocie. Názov rebarbora pochádza zo starovekého názvu rieky Volgy – Rha. Touto riekou dopravovali rebarboru do Európy z Ázie, odkiaľ pochádza.
Ako ju jesť?
Rebarbora je bylina rastúca v zemi. Jej jedlou časťou sú stonky, listy sú však jedovaté. Rastlina dosahuje výšku až 2 m, ale väčšinou sa konzumujú menšie exempláre. Rebarbora má kyselkavú, osviežujúcu chuť. Počas dozrievania mení farbu zo zelenej na červenú a zrelšie stonky sa stávajú sladšími. Rebarboru môžeme jesť surovú, varenú i pečenú a dajú sa z nej pripraviť aj džemy či zmrzlina. Pamätajte, že rebarboru nemôžeme variť v hliníkových nádobách, pretože reagujú so zložkami v jej šťave.
Ako si vybrať ?
Rebarbora je sezónna zelenina. Najchutnejšia je medzi aprílom a júnom. Pri kúpe rebarbory si treba vybrať pevné a tvrdé stonky bez mechanického poškodenia..
Aké má vlastnosti?
V tradičnej čínskej medicíne sa rebarbora používala ako prečisťujúci prostriedok. Okrem toho má rebarbora antiseptické, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Je do ideálny zdroj draslíka, vitamínu C a horčíka. Bohužiaľ, vzhľadom na obsah kyseliny šťaveľovej brzdí vstrebávanie vápnika a železa.
Nutričné hodnoty v 100 g rebarbory:
• Energetická hodnota – 9 kcal
• Bielkoviny –0,5 g
• Cukry – 4,6 g
• Tuky – 0,1 g