Reďkovka
Reďkovka patrí do čeľade kapustovitých. Poznáme niekoľko odrôd reďkovky, medzi inými aj:
• Reďkovka biela – je väčšia a štipľavejšia ako obyčajná reďkovka. Má bielu farbu a podlhovastý tvar. Najčastejšie sa z nej pripravujú šaláty.
• Reďkovka čierna – nemecká odroda s tvrdou, bielou dužinou. Pred jedením treba ošúpať čiernu šupku.
• Reďkovka japonská (daikon) – výzorom pripomína bielu reďkovku, ale má väčšie rozmery. Jej hmotnosť môže dosahovať až 2 kg.
• Reďkovka čínska – má červenú dužinu, šupka je biela. V Číne sa konzumuje hlavne uvarená.
Aké má vlastnosti?
Reďkovka je nízkokalorická, takže sa môže bez obáv používať v jedálničku chudnúcich ľudí. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínu C a antibakteriálne vlastnosti sa ideálne hodí na zmiernenie zápalov. Reďkovku môžeme konzumovať v období, keď sme náchylní na prechladnutia – na posilnenie organizmu. Reďkovka má močopudné vlastnosti, preto sa odporúča osobám trpiacim chorobami obličiek.
Nutričné hodnoty v 100 g reďkovky:
• Energetická hodnota – 14 kcal
• Bielkoviny – 0,7 g
• Cukry – 1,9 g
• Tuky – 0,1 g