späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Reďkovka

Reďkovka patrí do čeľade kapustovitých. Poznáme niekoľko odrôd reďkovky, medzi inými aj:

• Reďkovka biela – je väčšia a štipľavejšia ako obyčajná reďkovka. Má bielu farbu a podlhovastý tvar. Najčastejšie sa z nej pripravujú šaláty.

• Reďkovka čierna – nemecká odroda s tvrdou, bielou dužinou. Pred jedením treba ošúpať čiernu šupku.

• Reďkovka japonská (daikon) – výzorom pripomína bielu reďkovku, ale má väčšie rozmery. Jej hmotnosť môže dosahovať až 2 kg.

• Reďkovka čínska – má červenú dužinu, šupka je biela. V Číne sa konzumuje hlavne uvarená.

Aké má vlastnosti?

Reďkovka je nízkokalorická, takže sa môže bez obáv používať v jedálničku chudnúcich ľudí. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínu C a antibakteriálne vlastnosti sa ideálne hodí na zmiernenie zápalov. Reďkovku môžeme konzumovať v období, keď sme náchylní na prechladnutia – na posilnenie organizmu. Reďkovka má močopudné vlastnosti, preto sa odporúča osobám trpiacim chorobami obličiek.

 

Nutričné hodnoty v 100 g reďkovky:

• Energetická hodnota – 14 kcal

• Bielkoviny – 0,7 g

• Cukry – 1,9 g

• Tuky – 0,1 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať