späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Šampiňóny

Šampiňóny sú jedny z najznámejších húb. Ich presný názov je pečiarka dvojvýtrusná. Táto huba sa vyskytuje aj voľne v prírode, no väčšinou sa pestuje.

Šampiňóny existujú v bielej, sivo-bielej, niekedy aj hnedej farbe. Dorastajú do výšky 8 cm.

Aké majú vlastnosti?

V šampiňónoch nájdeme cenné vitamíny skupiny B a zriedka sa v zelenine vyskytujúci vitamín D - dôležitý pre zdravé kosti. Tieto hríby sú tiež bohaté na minerálne látky – fosfor, selén a železo. Vzhľadom na prítomnosť kyseliny listovej sa konzumácia šampiňónov odporúča tehotným ženám alebo tým, ktoré potomstvo plánujú.

Šampiňóny poskytujú ľahko stráviteľné bielkoviny, preto môžu tieto hríby nahradiť v strave mäso.

Ako ich konzumovať?

Šampiňóny môžeme jesť surové, vyprážané alebo varené. Často sa marinujú v octe. Sú hlavnou prísadou mnohých omáčok a gulášov, pridávajú sa do dusených i zapekaných jedál, ako aj do šalátov.

 

Nutričné hodnoty v 100 g šampiňónov:

• Energetická hodnota – 17 kcal

• Bielkoviny – 2,7 g

• Cukry – 2,6 g

• Tuky – 0,4 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať