Šampiňóny
Šampiňóny sú jedny z najznámejších húb. Ich presný názov je pečiarka dvojvýtrusná. Táto huba sa vyskytuje aj voľne v prírode, no väčšinou sa pestuje.
Šampiňóny existujú v bielej, sivo-bielej, niekedy aj hnedej farbe. Dorastajú do výšky 8 cm.
Aké majú vlastnosti?
V šampiňónoch nájdeme cenné vitamíny skupiny B a zriedka sa v zelenine vyskytujúci vitamín D - dôležitý pre zdravé kosti. Tieto hríby sú tiež bohaté na minerálne látky – fosfor, selén a železo. Vzhľadom na prítomnosť kyseliny listovej sa konzumácia šampiňónov odporúča tehotným ženám alebo tým, ktoré potomstvo plánujú.
Šampiňóny poskytujú ľahko stráviteľné bielkoviny, preto môžu tieto hríby nahradiť v strave mäso.
Ako ich konzumovať?
Šampiňóny môžeme jesť surové, vyprážané alebo varené. Často sa marinujú v octe. Sú hlavnou prísadou mnohých omáčok a gulášov, pridávajú sa do dusených i zapekaných jedál, ako aj do šalátov.
Nutričné hodnoty v 100 g šampiňónov:
• Energetická hodnota – 17 kcal
• Bielkoviny – 2,7 g
• Cukry – 2,6 g
• Tuky – 0,4 g