Struková fazuľka
Struková fazuľka je plodom fazule obyčajnej. Poznáme strukovú fazuľu žltú a zelenú. Fazuľa pochádza z Južnej Ameriky – za jej prítomnosť v Európe vďačíme španielskym moreplavcom.
Aký je rozdiel medzi žltou a zelenou?
Zatiaľ čo žltá struková fazuľka má jemnejšiu chuť, je bohatá na fosfor a draslík, zelená fazuľka má výraznú chuť, obsahuje viac vitamínu A a kyseliny listovej. Preto sa zelená fazuľa odporúča tehotným ženám a budúcim mamičkám.
Aké má vlastnosti?
Struková fazuľa má blahodarný vplyv na tráviaci systém. Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje prácu čriev. Pravidelná konzumácia fazuľky pomáha znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu. Struková fazuľka je bohatá na flavonoidy, ktoré majú protizápalový a antioxidačný účinok.
Struková fazuľka má nízky glykemický index, vďaka čomu sa odporúča ľuďom chorým na cukrovku.
Ako ju jesť?
Struková fazuľka sa môže konzumovať len tepelne upravená. Surová fazuľa totiž obsahuje fazín – toxickú rastlinnú bielkovinu, ktorá sa vplyvom varenia ničí.
Nutričné hodnoty v 100 g strukovej fazule:
• Energetická hodnota – 24 kcal
• Bielkoviny – 2,2 g
• Cukry – 3,4 g
• Tuky – 0,2 g