späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Zeler vňaťový

Zeler vňaťový je pestovaný takmer na celom svete. Má dlhú históriu – bol používaný už v staroveku. Jeho zelené stonky dosahujú výšku až do 50 cm. Chuť zeleru je veľmi špecifická, trochu pikantná. Pridáva sa do šalátov a polievok. Z vňaťového zeleru sa pripravuje veľmi chutná krémová polievka. Je potrebné pamätať na to, že chuť tejto zeleniny je veľmi intenzívna a dokáže potlačiť ostatné chute.

Ako ho kupovať?

Stonka vňaťového zeleru by mala byť čerstvá a tvrdá. Nemala by pôsobiť zvädnuto. Listy by mali byť svieže a zelené.

Ako ho skladovať?

Skladujeme ho počas krátkej doby v chladničke. Zeleninu je možné zmrazovať.

Aké má vlastnosti?

Vňaťový zeler je bohatý na vitamíny C a E – podporujú imunitný systém, chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Zelenina je známa svojimi upokojujúcimi vlastnosťami. Je považovaná za silné afrodiziakum. Šťava z vňaťového zeleru posilňuje vlasy, nechty a vyživuje pokožku.

 

Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota – 13 kcal

• Bielkoviny – 1 g

• Cukry – 3,6 g

• Tuky– 0,2 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať