Zeler vňaťový
Zeler vňaťový je pestovaný takmer na celom svete. Má dlhú históriu – bol používaný už v staroveku. Jeho zelené stonky dosahujú výšku až do 50 cm. Chuť zeleru je veľmi špecifická, trochu pikantná. Pridáva sa do šalátov a polievok. Z vňaťového zeleru sa pripravuje veľmi chutná krémová polievka. Je potrebné pamätať na to, že chuť tejto zeleniny je veľmi intenzívna a dokáže potlačiť ostatné chute.
Ako ho kupovať?
Stonka vňaťového zeleru by mala byť čerstvá a tvrdá. Nemala by pôsobiť zvädnuto. Listy by mali byť svieže a zelené.
Ako ho skladovať?
Skladujeme ho počas krátkej doby v chladničke. Zeleninu je možné zmrazovať.
Aké má vlastnosti?
Vňaťový zeler je bohatý na vitamíny C a E – podporujú imunitný systém, chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Zelenina je známa svojimi upokojujúcimi vlastnosťami. Je považovaná za silné afrodiziakum. Šťava z vňaťového zeleru posilňuje vlasy, nechty a vyživuje pokožku.
Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:
• Energetická hodnota – 13 kcal
• Bielkoviny – 1 g
• Cukry – 3,6 g
• Tuky– 0,2 g