Balkánske špízy z hovädzieho mäsa
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 väčšie šalátové uhorky
- 5 – 6 strúčkov cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 250 g bieleho jogurtu Pilos (3,7%)
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvá mäta alebo kôpor (na ozdobu)
- 1 menšia cibuľa
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1-2 lyžice sladkej mletej papriky Kania
- slnečnicový olej Promienna
Potrebujeme
- drevené špajdle (namočené aspoň na 2 hodiny vo vode)
- strúhadlo
Tzatziki
Dôkladne umyté uhorky nastrúhame a necháme chvíľku odstáť v chladničke. 3 – 4 strúčiky cesnaku nastrúhame najemno, osolíme a prilejeme k nim trochu olivového oleja.
Uhorky vyberieme z chladničky a v rukách ich poriadne vyžmýkame. Postupne k nim zamiešavame biely jogurt, kým docielime vláčnu konzistenciu tzatziki. Potom k uhorkovo-jogurtovej zmesi primiešame cesnak s olivovým olejom a okoreníme. Dôkladne premiešame a pokvapkáme olivovým olejom. Podľa chuti môžeme pridať nadrobno nasekanú mätu alebo kôpor.
Špízy z hovädzieho mäsa
Mleté hovädzie mäso preložíme do misky a pridáme k nemu nadrobno nasekanú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku a petržlenovú vňať. Ochutíme mletou paprikou, soľou a korením. Z mäsovej hmoty tvarujeme rukami menšie šišky, ktoré napichujeme na špajdle.
Špízy grilujeme na rošte, ktorý sme predtým potreli slnečnicovým olejom, približne 15 minút. Podľa potreby otáčame. Podávame s omáčkou tzatziki.
Tip
Ak nechcete skúšať surové mleté mäso, odoberte malý kúsok, ktorý osmažíte na rozpálenej panvici. Vyskúšajte a podľa potreby mäsovú zmes ešte dochuťte.