Strapačky s kyslou kapustou a domácimi oškvarkami
Suroviny
- 1 kg bravčovej chrbtovej slaniny
- 300 g zemiakov
- 300 g hrubej múky Belbake
- 200 g polohrubej múky Belbake
- 3 vajcia
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 250 ml plnotučného mlieka Pilos
- 1 veľká cibuľa
- 200 g kyslej kapusty Chef Select
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lahôdkové cibuľky
Potrebujeme
- plátno
- sitko na halušky so stierkou
- sitko
- wok panvicu
POSTUP
V hrnci alebo panvici necháme zovrieť malé množstvo vody. Potom pridáme na kocky nakrájanú surovú chrbtovú slaninu a škvaríme pri nízkej teplote minimálne hodinu. Hotové ich precedíme cez plátno a odložíme na neskôr škvarky aj masť.
Z najemno nastrúhaných surových zemiakov, oboch múk, vajec, štipky soli a mlieka vypracujeme cesto, ktoré necháme 15 – 20 minút odležať, aby sa s ním lepšie pracovalo.
V hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú osolíme. Pomocou sitka a stierky na halušky do nej pretláčame pripravené cesto. Dôkladne premiešame, aby sa nezlepili a varíme 2 – 3 minúty.
Vo wok panvici rozohrejeme 4 lyžice vyškvarenej masti, na ktorej orestujeme cibuľu nakrájanú na rezance dozlatista. Pridáme precedenú kyslú kapustu a trochu vody z kapusty či z prípravy strapačiek. Necháme krátko podusiť, pridáme korenie, soľ a uvarené strapačky. Premiešame a dochutíme väčšou časťou nasekanej lahôdkovej cibuľky.
Servírovanie
Strapačky servírujeme posypané zvyšnou lahôdkovou cibuľkou a čerstvými osolenými škvarkami.