Balkánsky koláč Banitsa
- 300 g balkánskeho syra Pilos
- 1 strúčik cesnaku
- 2 vajíčka
- 2 lyžice bieleho jogurtu Pilos
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 275 g chladeného lístkového cesta Belbake
- hladká múka Belbake na posypanie
- 2 lyžice rozpusteného masla na potretie
- 2 cherry paradajky
- 125 g rukoly
- olivový olej Italiamo
- balsamico Acentino
- syr Grana Padano Lovilio na posypanie
POTREBUJEME
- strúhadlo
- doska na vaľkanie
- valček
- okrúhlu zapekaciu misu
Syrová plnka
Do misy najemno nastrúhame balkánsky syr a 1 strúčik cesnaku. Pridáme 2 vajíčka a 2 lyžice bieleho jogurtu. Ochutíme mletým čiernym korením a štipkou soli. Dôkladne premiešame.
Koláč
Na pomúčenú dosku rozložíme plát lístkového cesta. Trochu ho pomúčime aj zvrchu a zľahka rozvaľkáme. Po šírke ho rozkrojíme na 3 rovnaké časti. Do stredu každej časti navrstvíme po celej dĺžke syrovú plnku. Okraje každej časti cesta potrieme rozpusteným maslom. Každý plát cesta zrolujeme do tvaru dlhého valca a konce uzatvoríme, aby plnka nevytiekla. Okrúhlu zapekaciu misu potrieme rozpusteným maslom a poprášime trochou múky. Pripravené záviny z lístkového cesta vložíme do okrúhlej zapekacej misy do tvaru slimáka. Vrch koláča potrieme rozpusteným maslom a ozdobíme na plátky nakrájanými cherry paradajkami. Koláč zľahka popicháme špičkou noža. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 °C asi 30 minút.
Rukolový šalát
Umytú a osušenú rukolu vložíme do misy a pokvapkáme olivovým olejom a balsamicom. Ochutíme trochou soli a mletým čiernym korením. Zľahka premiešame.
SERVÍROVANIE
Koláč rozkrojíme na 4 časti. Podávame s rukolovým šalátom ozdobeným hoblinkami syra Grana Padano.