Hubové krokety
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžička tymianu
- soľ
- mleté čierne korenie
- 180 g šampiňónov (alebo iných húb)
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 červená cibuľa
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 2 vajíčka
- 5 lyžíc strúhanky
POSTUP
POTREBUJEME
- mažiar
- sekací mixér
- papier na pečenie
- veľký plech
V mažiari rozdrvíme rascu, usušený tymian, štipku soli a čierneho korenia. Očistené huby pokrájame na väčšie kusy a vložíme do mixéra spolu s hrsťou posekanej petržlenovej vňate, cesnakom a drvenými koreninami. Mixujeme nárazovo, aby sme dosiahli triešť, nie kašu.
V hlbšej panvici rozohrejeme olivový olej a 9 - 10 minút na ňom opekáme najemno pokrájanú červenú cibuľu, až kým nezačne celkom tmavnúť.
Na minimálnom plameni potom k cibuli primiešame mletú papriku (ak máte údenú, určite ju použite) a krátko na to pridáme aj pripravenú hubovú zmes. Restujeme ďalších 5 - 7 minút. Pridáme sójovú omáčku a po 3 minútach všetko premiestnime do hlbšej nádoby a necháme vychladnúť.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Do vychladnutej zmesi dôkladne zapracujeme vajcia a strúhanku. Navlhčenými rukami alebo zmrzlinovou naberačkou tvarujeme krokety, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie a vložíme na 35 minút do rúry.
Pred záverom pečenia použijeme na ďalších 5 minút ešte grilovací režim pri teplote 240 °C, vďaka čomu si krokety vytvoria chrumkavejšiu kôrku. Podávame s chlebom, pečivom, hummusom, šalátom alebo paradajkovou omáčkou a cestovinami.