Bravčové plece s chrenovou omáčkou a domácou knedľou
- 1 kg bravčového pleca bez kosti vcelku
- soľ Belbake
- repkový olej Vita D'or
- zeleninový vývar
- 150 g masla Pilos
- 1 červená cibuľa
- 50 g hladkej múky Belbake
- 185 g chrenu Kania
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- šťava z 1 citróna
- čerstvá petržlenová vňať
Pošírované vajíčka
- 2 lyžice octu
- 500 ml vody
- 4 vajíčka
Domáce knedle
- 4 svetlé kaizerky
- 50 g masla Pilos
- 50 g delikatesnej šunky Dulano
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 50 g šampiňónov
- 2 hrnčeky hrubej múky Belbake
- 2 hrnčeky plnotučného mlieka Pilos
- 2 vajíčka
- ½ lyžice bravčovej masti Pikok
POSTUP
POTREBUJEME
- kuchynský špagát
- kovové sitko
- alobal
- tyčový mixér
Bravčové plece s chrenovou omáčkou
Mäso zviažeme špagátom a osolíme. Sprudka opečieme na rozpálenej panvici s olejom zo všetkých strán. Potom ho vložíme do zeleninového vývaru a na miernom plameni varíme do mäkka. Uvarené mäso preložíme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme odpočinúť.
Z masla, nadrobno nakrájanej cibule a múky pripravíme svetlú zápražku a necháme vychladnúť. Potom podlejeme 600 ml vriaceho vývaru z mäsa a varíme asi 15 minút. Následne pridáme sterilizovaný chren a smotanu. Dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou.
Pošírované vajíčka
Vodu s octom necháme zovrieť. Pridáme vyklepnuté vajíčko a varíme približne 3 minúty. Podrobný recept nájdete v triku Ako pripraviť stratené vajce?.
Domáce knedle
Kaizerky nakrájame na menšie kocky, opečieme na masle a preložíme do misy. Pridáme šunku nakrájanú na kocky, nasekanú petržlenovú vňať a soľ. Šampiňóny nakrájame na kocky, krátko orestujeme v panvici s roztopenou bravčovou masťou a pridáme k zmesi. Z múky, mlieka a žĺtkov pripravíme hladké cesto, ktorým prelejeme žemľovú zmes. Na záver z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý potom zapracujeme do cesta.
Hrnčeky vymažeme masťou, vysypeme hrubou múkou a naplníme cestom asi 2 cm pod okrajom. Potom vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme pod pokrievkou približne 25 minút. Knedle vyklopíme z hrnčekov a nakrájame na plátky.
Servírovanie
Mäso zbavíme špagátu, nakrájame a plátky, prelejeme omáčkou a podávame s pošírovaným vajíčkom a domácou knedľou. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a tesne pred servírovaním vajíčko ešte osolíme a prerežeme.