Fazuľové karí
- 200 g bielej fazule
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička celého čierneho korenia
- 1 lyžička celej rasce
- 3 kardamómy
- 5 klinčekov
- 1 lyžica semienok horčice
- 1 lyžička kurkumy
- 25 g nastrúhaného zázvoru
- kôra z 1 citróna
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 červená cibuľa
- 2 cesnaky
- 1 paradajka
- 100 ml bieleho vína
- soľ
- 15 g bryndze
- 1 lyžica čierneho sezamu
- čerstvá petržlenová vňať
- čerstvá bazalka
POSTUP
Fazuľu zalejeme vodou, do ktorej pridáme sódu. Na druhý deň scedíme, prepláchneme, privedieme do varu, lyžicou pozbierame počiatočnú penu a varíme do polomäkka (20 - 45 minút v závislosti od fazule).
V mažiari spojíme čierne korenie, rascu, kardamón, klinčeky, horčicové semienka a kurkumu. Všetko vypracujeme na zmes, do ktorej nakoniec vmiešame postrúhaný zázvor a citrónovú kôru. V hlbšej panvici na rozohriatom oleji 5 minút opekáme nakrájanú cibuľu. Potom pridáme nasekaný cesnak, chvíľu pomiešame a prisypeme pripravenú zmes korenín.
Na miernom plameni opečieme a nakoniec pridáme aj pokrájanú paradajku. Keď sa šťava zredukuje podlejeme vínom a pri občasnom miešaní opäť počkáme, kým sa tekutina odparí. Uvarenú fazuľu scedíme a vložíme do panvice s horúcim základom, zalejeme vriacou vodou približne do úrovne samotnej fazule, mierne osolíme (bryndza neskôr pokrm osolí) a pod pokrievkou varíme 10 minút.
Nakoniec priamo do panvice vmiešame bryndzu, odstavíme od tepelného zdroja a necháme ďalších desať minút postáť, kým sa chute prepoja. Čerstvo posekanú petržlenovú vňať a bazalku vmiešame do hotového jedla tesne pred servírovaním.
Servírovanie
Fazuľové karí ozdobíme sezamom a môžeme podávať s čerstvým chlebom, pečivom alebo ho použiť ako prílohu.