Carpaccio z hovädzej sviečkovice
Suroviny
- 600 g hovädzej sviečkovej
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 fenikel
- 2 pomaranče
- 1 hrsť čerstvých byliniek (petržlenová vňať, mäta)
- 2 hrste poľného šalátu
- 1 hrsť čerstvých čučoriedok
- 40 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
Potrebujeme
kuchynské papierové utierky, gril s pokrievkou, kliešte na obracanie, potravinársku fóliu
POSTUP
Očistené mäso zo všetkých strán osolíme a okoreníme. Rozpálený rošt potrieme olejom a položíme naň mäso. Grilujeme len veľmi krátko v zatvorenom grile zo všetkých strán do zlatohneda. Mäso musí zostať vo vnútri surové.
Medzitým z fenikla odrežeme spodnú drevnatú časť, podľa potreby aj vonkajšie listy a tiež vrchnú časť s vňaťou (tú si odložíme na zdobenie). Fenikle prekrojíme pozdĺžne na polovicu a potom na tenké plátky. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a grilujeme.
Kôru z pomarančov odkrojíme a ostrým nožom vykrojíme segmenty - mesiačiky pomaranča bez šupky. Dáme ich do misky a vytlačíme k nim šťavu zo zvyškov pomarančov.
Bylinky zbavíme zdrevnatených stoniek a nasekáme najemno.
Tip: Môžeme použiť aj pažítku či iné bylinky.
Zľahka opečené mäso dôkladne obalíme v bylinkách a ešte teplé ho zabalíme do fólie, ktorú poriadne stiahneme. Necháme aspoň 5 minút odpočinúť.
Ugrilované fenikle nasekáme na menšie kúsky a primiešame k mesiačikom pomarančov.
Odpočinuté mäso nakrájame na čo najtenšie plátky, ktoré potom čepeľou noža ešte roztiahneme.
Servírovanie
Mäsom vystelieme tanier, osolíme a okoreníme. Na vrch uložíme fenikel s pomarančom, posypeme poľným šalátom, čučoriedkami a hoblinkami či strúhaným parmezánom. Dozdobíme feniklovou vňaťou a pokvapkáme olejom.