Cheesecake s citrónovým krémom
Korpus
- 200 g maslových sušienok Sondey
- 100 g masla
Plnku
- 750 g mascarpone Lovilio
- 200 g kyslej smotany Pilos (16 %)
- 300 g práškového cukru Belbake
- 4 vajíčka
- 2 žĺtky
- 5 kopcovitých lyžíc hladkej múky Belbake
- kôra z 1 bio citróna
Citrónový krém
- 3 vajíčka
- 3 kopcovité lyžice práškového cukru Belbake
- 3 bio citróny
- 1 lyžica masla
Potrebujeme
- sekací mixér
- tortovú formu
- papier na pečenie
- šľahací mixér
- šľahaciu metličku
Postup
Korpus
Maslové sušienky rozmixujeme v sekacom mixéri. Rukami ich miešame so zmäknutým maslom a vypracujeme cesto. Okrúhlu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Sušienkové cesto natlačíme na dno tortovej formy a vytvarujeme aj cca 2 cm okraje. Pečieme v rúre 10-12 minút pri 180°C, až kým okraje korpuse nie sú zlatohnedé.
Plnka
Šľahacím mixérom pri nízkych otáčkach vyšľaháme dohladka mascarpone s kyslou smotanou a práškovým cukrom. Potom postupne po jednom za stáleho šľahania pridáme 4 celé vajíčka, 2 žĺtky a 5 kopcovitých lyžíc hladkej múky. Nakoniec pridáme kôru z 1 citróna, ktorý sme si predtým obarili horúcou vodou. dôkladne premiešame. Krém vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 10-15 minút. Potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ešte 40 minút. Hotový hceesecake má byť pevný pri krajoch a v strede polotuhý. Ešte horúci cheesecake nožom oddelíme od okrajov formy, aby sa počas chladnutia nenalepil na steny formy a nepopraskal. Cheesecake vyberieme z formy až keď úplne vychladne, aby plnka nevytiekla.
Citrónový krém
V miske šľahacou metličkou vyšľaháme 3 celé vajíčka s 3 kopcovitými lyžicami práškového cukru. Pridáme kôru z 3 citrónov, ktoré sme predtým obarili horúcou vodou a scedenú šťavu z 3 citrónov (aby sme v kréme nemali jadierka). Misku preložíme do parného kúpeľa a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne (krém ale nesmie vrieť). Potom misku zložíme z parného kúpeľa a do krému zamiešame 1 lyžicu masla. Miešame metličkou, kým sa maslo úplne nerozpustí. Krém necháme za občasného premiešania vychladnúť. Vychladnutý krém vylejeme na vychladnutý cheesecake.
Servírovanie
Cheesecake môžeme podávať ozdobený lístkom čerstvej mäty.






Adriana Poláková