Orechová torta s broskyňami v karamelovej poleve
Korpus
- 200 g masla Pilos
- 250 g medu
- 5 vajíčok
- 160 g mletých vlašských orechov Alesto
- 160 g mletých mandlí Belbake
- štipka soli Belbake
Karamelový krém
- 500 g mascarpone Lovilio
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- štipka soli Belbake
- 200 g sladeného kondenzovaného mlieka Pilos uvareného na karamel
Karamelová poleva
- 5 broskýň
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 50 g masla Pilos
- 80 g trstinového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom metlička
- sekací mixér
- 2 okrúhle formy s vyberateľným dnom (priemer 20 cm)
- papier na pečenie
- metličku
- stierku
Korpus
Maslo s medom vyšľaháme v robote do peny. Zašľaháme žĺtky a pri nízkych otáčkach vmiešame mleté orechy. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne primiešame do orechového základu. Cesto rovnomerne nanesieme do dvoch foriem vystlaných papierom na pečenie. Pečieme v rúre rozohriatej na 160 °C približne 20 ‒ 25 minút.
Karamelový krém
Mascarpone so smotanou na šľahanie vyšľaháme dopolotuha. Pridáme štipku soli a skaramelizované sladené kondenzované mlieko a vyšľaháme tuhý krém. Odložíme ho do chladničky. Upečené vychladnuté korpusy vyberieme z formy, preklopíme a stiahneme z nich papier na pečenie. Na prvý korpus nanesieme polovicu krému, prikryjeme druhým, jemne pritlačíme a celú tortu (vrch aj boky) potrieme zvyšným krémom. Necháme 1 hodinu stuhnúť v chladničke.
Karamelová poleva
Umyté broskyne nakrájame na malé kocky. V menšom kastróle zohrejeme smotanu
na šľahanie s maslom. Cukor necháme na panvici skaramelizovať. Za stáleho miešania k nemu po troškách prilievame
zohriatu smotanu s maslom. Pridáme broskyne a dusíme približne 5 minút. Ochutíme štipkou soli. Tortu polejeme vychladnutou karamelovou polevou, ktorú necháme ozdobne stiecť aj po bokoch.