7
9
Orechová torta s broskyňami v karamelovej poleve

Orechová torta s broskyňami v karamelovej poleve

2 h 0 m
15 porcií

Korpus

  • 200 g masla Pilos
  • 250 g medu
  • 5 vajíčok
  • 160 g mletých vlašských orechov Alesto
  • 160 g mletých mandlí Belbake
  • štipka soli Castello

 

Karamelový krém

  • 500 g mascarpone Lovilio
  • 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • štipka soli Castello
  • 200 g sladeného kondenzovaného mlieka Pilos uvareného na karamel

 

Karamelová poleva

  • 5 broskýň
  • 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • 50 g masla Pilos
  • 80 g trstinového cukru Belbake
  • štipka soli Castello

 

POSTUP

POTREBUJEME

  • robot s nadstavcom metlička
  • sekací mixér
  • 2 okrúhle formy s vyberateľným dnom (priemer 20 cm)
  • papier na pečenie
  • metličku
  • stierku

Korpus

Maslo s medom vyšľaháme v robote do peny. Zašľaháme žĺtky a pri nízkych otáčkach vmiešame mleté orechy. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne primiešame do orechového základu. Cesto rovnomerne nanesieme do dvoch foriem vystlaných papierom na pečenie. Pečieme v rúre rozohriatej na 160 °C približne 20 ‒ 25 minút.

Karamelový krém

Mascarpone so smotanou na šľahanie vyšľaháme dopolotuha. Pridáme štipku soli a skaramelizované sladené kondenzované mlieko a vyšľaháme tuhý krém. Odložíme ho do chladničky. Upečené vychladnuté korpusy vyberieme z formy, preklopíme a stiahneme z nich papier na pečenie. Na prvý korpus nanesieme polovicu krému, prikryjeme druhým, jemne pritlačíme a celú tortu (vrch aj boky) potrieme zvyšným krémom. Necháme 1 hodinu stuhnúť v chladničke.

Karamelová poleva

Umyté broskyne nakrájame na malé kocky. V menšom kastróle zohrejeme smotanu
na šľahanie s maslom. Cukor necháme na panvici skaramelizovať. Za stáleho miešania k nemu po troškách prilievame
zohriatu smotanu s maslom. Pridáme broskyne a dusíme približne 5 minút. Ochutíme štipkou soli. Tortu polejeme vychladnutou karamelovou polevou, ktorú necháme ozdobne stiecť aj po bokoch.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • B
    Barča
    20. marec 2021, 20:27

    Torta sa mi podarila, ale sklamaná som bola fakt PRESLADENÝM korpusom - odporúčam max. polovicu dávky medu. Čo sa týka krému použila som už kúpené skaramelizované kondenzované mlieko - môžte ho premiešať predtým ako ho pridáte do krému.

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      24. marec 2021, 14:39

      Dobrý deň Barča, ďakujeme za vaše tipy k receptu. Určite ich ocenia mnohí fanúšikovia Kuchyne Lidlu, ktorí obľubujú menej sladké recepty. Prajeme vám pekný deň! :-)

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    16. júl 2020, 21:32

    Tejto torte dajte určite šancu, má výnimočnú chuť. Krém môže byť riedky kvôli nezapracovaniu šľahačky alebo prešľahaniu mascarpone. Ja som najprv trošku(hadam dve sekundy) našľahala mixérom 100 g mascarpone, ďalej som na pomalých otáčkach prilievala studenú smotanu a keď v ňom bola všetka, tak na najvyššom stupni som to vyšľahala do konzistencie šľahačky. Potom som v inej miske našľahala salko aby neboli hrudky. V tretej najväčšej miske som na malých otáčkach na dvakrát pridávala k 400 g mascarpone salko a nakoniec som ručne (môžete aj na najslabšom stupni skúsiť všľahať) metličkou vmiešala mix šľahačky a mascarpone. Krém nebol ani riedky ani tuhý ako kameň. Či vydrží v takom stave aj do druhého dňa neviem, lebo torta sa ešte v deň prípravy zjedla. Len korpus bol veľmi jemný, nedal sa pekne rozkrojiť, ale to kvôli tomu že som nemala dve formy a piekla som naraz v jednej, aj to s väčším priemerom...

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    04. február 2020, 14:44

    Zle, zle, zlé...šľahačka v kréme sa roztiekla a rozmočila celý korpus. Dala som tomu ešte šancu a pripravila som polevu. Zo začiatku to vyzeralo fajn no kým prišlo na podávanie torty, poleva stuhla a celý koláč vyzeral ako grcka. Chuťovo to bolo príliš sladké, ale chutné aj keď korpus bol rozmočený... A nemám rada keď ostáva “odpad” , v tomto koláči to bolo karamelové salko, musela som upiecť ešte niečo. Väčšina dezertov, ktoré pečie p. Bušová, ostávajú zvyšky nepoužitých/otvorených ingrediencií.

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      04. február 2020, 14:46

      A ešte v písanom texte je chyba. Nie je ta napísaný kedy treba pridať pomletého mandle. Keďže som piekla podľa písaného receptu a nepozrela video, ostala mi múka na stole...

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    23. január 2020, 17:36

    Hrozny recept! Krem nestuhol a to som ho nechala aj cez noc v chladnicke. NEODPORUCAM

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    28. júl 2019, 23:08

    Skaramelizovane konzistentne mlieko (salko) aby sa pekne zapracovalo do krému treba najprv uvariť. Ja varím 2,5 hodiny, stále dolievam vodu a plechovku otáčam priebežne. A vychladnúť. A šup do krému. :)

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať