Čokoládové bonbóny
- 3 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- soľ
- 6 lyžíc olivového oleja
- 150 g hladkej múky
- 3 lyžice kakaa
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 6 lyžíc vody
- 130 g lieskových orechov
- 200 g višňového džemu
- 2 lyžice rumu
- 300 g horkej čokolády
- 1 lyžica kokosového oleja
- 100 g bielej čokolády
POSTUP
POREBUJEME
- metličku
- okrúhlu formu alebo plech
Vajcia vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do peny. Za stáleho šľahania postupne zapracujeme olivový olej, preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva. Nakoniec do cesta vmiešame aj vodu. Pečieme 40 minút v menšej forme pri teplote 180 °C. Ak použijeme plech, čas pečenia skrátime. Upečený korpus necháme dôkladne vychladnúť a potom ho medzi prstami alebo v kuchynskom robote rozdrobíme na sypkú zmes. Primiešame postrúhané lieskovce, višňový džem, lyžičku soli a rum.
Tip: Alkohol môžeme nahradiť ristrettom alebo javorovým sirupom.
Cesto vypracujeme do pevnejšej konzistentnej masy. Pomocou lyžičky alebo formy tvarujeme bonbóny, ktoré necháme aspoň hodinu chladiť. Potom ich namáčame v horúcej čokoláde, ktorú rozpustíme vo vodnom kúpeli s kokosovým olejom. Povrch ešte ozdobne polejeme bielou čokoládou alebo polevou. Bonbóny skladujeme v chladničke.
Servírovanie
Bonbóny najlepšie chutia ak aspoň deň odpočinú v chlade. Na ozdobu môžeme použiť aj mleté orechy, pistácie, prípadne exotickejšie korenie, či prášok matcha.