1
4
Citrónová roláda

Citrónová roláda

2 h 0 m
12 porcií

Cesto

  • 4 bielky
  • štipka soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička bieleho vínneho octu
  • 1 lyžička zemiakového škrobu
  • práškový cukor na posypanie

Citrónový krém

  • 4 žĺtky
  • 1 celé vajíčko
  • 150 g práškového cukru
  • 2 lyžičky zemiakového škrobu
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 250 g mascarpone

Coulis z lesného ovocia

  • 1 hrnček mrazeného
  • lesného ovocia
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru

Potrebujeme

  • šlahací mixér
  • papier na pečenie
  • plech s rozmermi cca 30 x 45 cm
  • sitko
  • metličku na šľahanie
  • tyčový mixér

Cesto

Bielky vyšľaháme mixérom so štipkou soli dotuha. Potom k nim postupne po lyžiciach zašľaháme kryštálový cukor, až kým sa kryštáliky úplne nerozpustia. Vznikne nám lesklá hmota, do ktorej na záver vmiešame vínny ocot a zemiakový škrob. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (nemusíme až úplne ku krajom, pretože cesto sa počas pečenia roztiahne). Pečieme v predhriatej rúre prvých 5 minút pri teplote 180 °C. Potom teplotu znížime na 150 °C a pečieme ďalších 20 minút.

Upečené cesto vyklopíme na čistý kus papiera na pečenie, ktorý sme rovnomerne posypali práškovým cukrom. Papier na pečenie, na ktorom sa cesto pieklo, ešte za horúca opatrne stiahneme (aby to išlo jednoduchšie, môžeme papier trochu navlhčiť vodou). Cesto necháme vychladnúť.

Citrónový krém

Žĺtky, 1 celé vajíčko a práškový cukor vymiešame v miske metličkou dohladka. Prisypeme zemiakový škrob a dôkladne premiešame. Citrónovú šťavu privedieme k varu a po lyžiciach ju ručne zamiešame do žĺtkovej zmesi. Celú hmotu prelejeme do hrnca a na miernom plameni varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Krém necháme úplne vychladnúť a potom k menu zľahka primiešame mascarpone.

Coulis z lesného ovocia

V hrnci rozvaríme lesné ovocie s trstinovým cukrom. Keď zmes získa sirupovú konzistenciu, rozmixujeme ho tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko, aby vznikla hladká omáčka.

Citrónová roláda

Krém natrieme na cesto a opatrne zrolujeme, lebo cesto je veľmi krehké. Roládu necháme v chladničke asi na 1 hodinu stuhnúť. Podávame posypanú práškovým cukrom a preliatu omáčkou z lesného ovocia.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info