Citrónová roláda
Cesto
- 4 bielky
- štipka soli
- 200 g kryštálového cukru
- 1 lyžička bieleho vínneho octu
- 1 lyžička zemiakového škrobu
- práškový cukor na posypanie
Citrónový krém
- 4 žĺtky
- 1 celé vajíčko
- 150 g práškového cukru
- 2 lyžičky zemiakového škrobu
- 50 ml citrónovej šťavy
- 250 g mascarpone
Coulis z lesného ovocia
- 1 hrnček mrazeného
- lesného ovocia
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
Potrebujeme
- šlahací mixér
- papier na pečenie
- plech s rozmermi cca 30 x 45 cm
- sitko
- metličku na šľahanie
- tyčový mixér
Cesto
Bielky vyšľaháme mixérom so štipkou soli dotuha. Potom k nim postupne po lyžiciach zašľaháme kryštálový cukor, až kým sa kryštáliky úplne nerozpustia. Vznikne nám lesklá hmota, do ktorej na záver vmiešame vínny ocot a zemiakový škrob. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (nemusíme až úplne ku krajom, pretože cesto sa počas pečenia roztiahne). Pečieme v predhriatej rúre prvých 5 minút pri teplote 180 °C. Potom teplotu znížime na 150 °C a pečieme ďalších 20 minút.
Upečené cesto vyklopíme na čistý kus papiera na pečenie, ktorý sme rovnomerne posypali práškovým cukrom. Papier na pečenie, na ktorom sa cesto pieklo, ešte za horúca opatrne stiahneme (aby to išlo jednoduchšie, môžeme papier trochu navlhčiť vodou). Cesto necháme vychladnúť.
Citrónový krém
Žĺtky, 1 celé vajíčko a práškový cukor vymiešame v miske metličkou dohladka. Prisypeme zemiakový škrob a dôkladne premiešame. Citrónovú šťavu privedieme k varu a po lyžiciach ju ručne zamiešame do žĺtkovej zmesi. Celú hmotu prelejeme do hrnca a na miernom plameni varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Krém necháme úplne vychladnúť a potom k menu zľahka primiešame mascarpone.
Coulis z lesného ovocia
V hrnci rozvaríme lesné ovocie s trstinovým cukrom. Keď zmes získa sirupovú konzistenciu, rozmixujeme ho tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko, aby vznikla hladká omáčka.
Citrónová roláda
Krém natrieme na cesto a opatrne zrolujeme, lebo cesto je veľmi krehké. Roládu necháme v chladničke asi na 1 hodinu stuhnúť. Podávame posypanú práškovým cukrom a preliatu omáčkou z lesného ovocia.