Domáca baklava s vlašskými orechami
- 4 balenia chladeného lístkového cesta Belbake
- 50 g rozpusteného masla
Sirup
- 300 ml vody
- 300 g kryštálového cukru Belbake
- 10 lyžíc medu Confeira
- šťava z 1/2 citróna
Plnka
- 250 g nasekaných vlašských orechov Alesto Fine
- 3 lyžice mletej škorice Mikado
Potrebujeme
- hlbší pekáč alebo zapekaciu misu, pierko na potieranie
Postup
Baklava
Pekáč dôkladne vymastíme zmäknutým maslom. Na dno plechu položíme plát cesta (podľa potreby z cesta odrežeme). Na cesto rovnomerne vysypeme tretinu nasekaných orechov a posypeme lyžicou mletej škorice. Prikryjeme druhým plátom cesta a opäť posypeme orechami a škoricou. Rovnaký postup zopakujeme aj s tretím plátom cesta. Na záver prikryjeme posledným plátom cesta. Vrch potrieme rozpusteným maslom. Na vrchný plát cesta nožom zľahka naznačíme kosoštvorce (dávame pozor, aby sme plát úplne neprekrojili). Dáme piecť do rúry vyhriatej na 150°C asi na 20 minút dozlatista.
Sirup
Medzitým si uvaríme sirup. V hrnci rozmiešame vodu, cukor, med a citrónovú šťavu. Za občasného miešania privedieme do varu.
Vychladnutým sirupom zalejeme horúcu baklavu hneď, ako ju vyberieme z rúry, aby sa sirup lepšie vsiakol. Pred podávaním necháme odstáť (najlepšie celý deň).