Torta s čiernym pivom
Cesto
- 250 ml tmavého piva Argus
- 250 g zmäknutého masla Pilos
- 150 g trstinového cukru Belbake
- 150 ml kyslej smotany Pilos (18%)
- 2 vajíčka
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 100 g kakaa Belbake
- štipka soli Belbake
- 250 g hladkej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
Na ozdobenie
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1 lyžica kakaa Belbake
Potrebujeme
- metličku na šľahanie
- tortovú formu s priemerom 24 cm
- papier na pečenie
- šľahací mixér
- sitko
Postup
Do hrnca dáme zohriať pivo, maslo a trstinový cukor. Medzitým v miske ručne zmiešame kyslú smotanu, vajíčka a kryštálový cukor. Keď sa maslo v pive roztopí, pridáme preosiate kakao. Chvíľu povaríme, aby sa zmes spojila a necháme dôkladne vychladnúť.
Vychladnutú kakaovú zmes primiešame do smotanovej zmesi a pridáme štipku soli. Na záver primiešame múku a prášok do pečiva. Metličkou vymiešame vláčne cesto, ktoré prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme približne 30-40 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
Servírovanie
Na vychladnutú tortu nanesieme vyšľahanú šľahačku a posypeme kakaom.