Domáca pizza
OMÁČKA
- 400 g krájaných lúpaných paradajok z konzervy Freshona
- 1 nastrúhaný strúčik cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžička sušeného oregana Mikado
CESTO
- 20 g droždia
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 300 ml vlažnej vody
- 500 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžica olivového oleja Primadonna
PIZZA
- 200 g morčacích pŕs
- 250 g syra ementál Milbona
- 1 hrsť mrazenej kukurice Chira
- olivový olej Primadonna
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 250 g cherry paradajok
- 1 hrsť zelených olív bez kôstok Baresa
Postup
Potrebujeme
- strúhadlo
- kuchynské utierky
- plech na pečenie
OMÁČKA
Všetky suroviny na omáčku spolu dôkladne premiešame a necháme odstáť.
CESTO
Droždie rozdrobíme do malej misky, pridáme cukor a zalejeme vlažnou vodou. Premiešame, kvások položíme na teplé miesto a počkáme, kým z neho začnú vystupovať bublinky.
Múku nasypeme do veľkej misy, pridáme 1 lyžicu oleja a štipku soli. Potom k múke prilejeme kvások a ručne alebo pomocou mixéra vypracujeme vláčne cesto (podľa potreby prisypeme trochu múky alebo prilejeme vodu). Dobre vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Vytvarujeme ho do tvaru bochníka a necháme kysnúť v miske asi 20 minút na teplom mieste prikryté utierkou.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 4 časti. Z každej vyformujeme bochník, ktorý necháme ešte 5 minút nakysnúť pod utierkou.
PIZZA
Umyté a osušené morčacie prsia nakrájame na malé kúsky. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Zľahka premiešame, aby boli ochutené rovnomerne. Bochníky cesta vyvaľkáme natenko do tvaru kruhu. Dávame pozor, aby sa cesto neroztrhlo. Vyvaľkané cesto opatrne preložíme na plech vymastený trochou oleja. Cesto potrieme omáčkou a posypeme nastrúhaným syrom.
Na syr poukladáme kúsky morčacích pŕs, posypeme rozmrazenou kukuricou, nasekanou lahôdkovou cibuľkou, nakrájanými cherry paradajkami a olivami.
Pizzu pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C približne 15 – 20 minút (podľa hrúbky cesta).
Tip: Pizza je upečená správne, keď je jej spodok chrumkavý a zlatohnedý.
SERVÍROVANIE
Pizzu servírujeme nakrájanú na trojuholníky a dozdobenú čerstvými lístkami bazalky.