Pórková nátierka s bryndzou
Suroviny
- 2 póry
- 3 lyžice olivového oleja Primadonna
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 170 g bryndze Pilos
Servírovanie
- hrianky alebo iné pečivo
- mletá paprika Kania
- sterilizovaná paprika Freshona
- sterilizovaná uhorka Freshona
- vajce
Potrebujeme
- kuchynskú textilnú utierku, sekací mixér, stierku
POSTUP
Očistený pór dôkladne umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Následne opäť prepláchneme pod tečúcou vodou a v utierke vysušíme.
V panvici s rozohriatym olejom krátko opečieme nasekané strúčiky cesnaku, papričku a štipku čierneho korenia. Na slabom plameni miešame asi minútu, kým olej získa chuť a vôňu. Potom pridáme pór a za občasného miešania opekáme približne 15 minút. Keď pór získa opečenú farbu, skaramelizuje a zostane takmer vláčny, premiestnime ho do studenej nádoby a necháme vychladnúť.
Do mixéra vložíme vychladnutý pór, pridáme štipku soli, lyžičku citrónovej šťavy a rozmixujeme. V prípade potreby mixér zastavujeme a stierkou premiešame smerom do stredu.
Na záver do mixéra pridáme bryndzu, ešte raz rozmixujeme a podľa potreby dochutíme soľou.
Servírovanie
Nátierku štedro navrstvíme na opečené hrianky alebo pečivo. Posypeme mletou paprikou a ozdobíme čerstvou alebo nakladanou zeleninou či varenými vajíčkami.
Tip: Nátierka skladovaním v chlade získa ešte intenzívnejšiu chuť a stuhne. Skladujeme ju v uzatvárateľnej nádobe, pričom povrch zalejeme vrstvou olivového oleja. Skvelo sa kombinuje s krekrami alebo jednohubkami. Môžeme ju primiešať k uvareným cestovinám alebo ju ešte zriediť kyslou smotanou, čím získame aromatický dip k zeleninovým či tortillovým chipsom.