Varené bravčové koleno s kelom a chrenom
Suroviny
- 1 bravčové zadné koleno
- ½ zeleru
- 2 mrkvy
- 2 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 10 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 10 guľôčok nového korenia
- 4 bobkové listy Mikado
- soľ Kania
- ½ kelu
- 100 g strúhaného chrenu Kania
- 250 g kyslej smotany Pilos (14 %)
- čierne mleté korenie Kania
- 1 bageta
Potrebujeme
- panvicu
POSTUP
Varené koleno
Do hrnca so studenou vodou dáme variť bravčové koleno.
Koreňovú zeleninu, zeler a mrkvu, nakrájame na väčšie kusy, ktoré pridáme do hrnca ku kolenu. Prihodíme aj cibuľu nakrájanú na štvrtinky a celé strúčiky cesnaku. Ochutíme celým čiernym korením, novým korením a bobkovými listami. Dôkladne osolíme, prikryjeme pokrievkou a varíme približne 3 hodiny, kým bude koleno mäkké.
Kým sa koleno varí, pripravíme prílohu.
Kel
Z kelových listov vykrojíme hlúby. Listy opláchneme a preložíme do vriacej osolenej vody. Povaríme približne 2 minúty, potom prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Do panvice nalejeme olej. Pridáme najemno nasekanú cibuľu, ktorú osolíme a opečieme dozlatista. Kel nakrájame na rezance a pridáme k cibuli. Ochutíme soľou a korením a krátko spolu orestujeme.
Dresing
V miske zmiešame chren a kyslú smotanu spolu so soľou a korením.
Na záver opečieme na panvici s olejom z oboch strán nakrájanú bagetu dochrumkava.
Servírovanie
Varené bravčové koleno servírujeme s kelom, opečenou bagetou a chrenovým dresingom.